Exclusiv: informații despre una dintre cele mai exlusiviste vile deținute de Vladimir Putin apar în presa internațională

23 Iun 2022
Exclusiv: informații despre una dintre cele mai exlusiviste vile deținute de Vladimir Putin apar în presa internațională

Este un nivel de extravaganță care i-ar face pe țari de rușine, prezintă în exclusivitate The Guardian.

Există bideuri care costă 10.800 de dolari (8.800 de lire sterline) fiecare și cele de 4.600 de dolari pe bucată. Apoi există podeaua formată din marmură Fior di Bosco în valoare de 110.000 USD și piscina interioară cu o cascadă decorativă care curge de la primul etaj. Nicio cheltuială nu a fost scutită. Și asta, conform e-mailurilor scurse, este doar „Casa de grădină”.

În urmă cu șase ani, postul de televiziune rus Dozhd a raportat că o clădire, descrisă cu umilință de arhitecți drept „Cabana pescarului”, adâncă în pădurile din regiunea Karelia, din nordul Rusiei, era larg vorbită de localnici drept „dacha lui Putin” sau casa de vacanta.

În timp ce analiza guvernului Regatului Unit sugerează că președintele rus a înregistrat oficial doar câteva bunuri pe numele său, inclusiv un mic apartament în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică din anii 1950, o remorcă și un garaj mic, plus un salariu prezidențial de aproximativ lire sterline. 110.000 pe an, canalul a raportat că aici Vladimir Putin a ales să scape pentru o pauză de stresul vieții de la Kremlin.

Erau două case, de fapt. Una cu un acoperiș acoperit cu iarbă și un heliport. În rest, complexul părea relativ modest, cu cabana futuristă din lemn și sticlă, mobilată în interior cu canapele crem în stil Ikea și scaune cu găleată verzi. Se spunea că acoperișul din iarbă al clădirii însoțitoare este un semn din cap la nevoia de a nu văzu spionii occidentali pe cer.

Astăzi, însă, datorită unei scurgeri de mii de e-mailuri trimise de două companii de construcții, obținute de Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP) și site-ul de știri în limba rusă Meduza, a apărut o imagine destul de spectaculoasă a complexului. de imobiliare de lux în curs de dezvoltare în jurul colibei pescarului.

Planurile de etaj, planurile și schemele de design interior dezvăluie că construcția unei case de grădină cu șase dormitoare a început în 2021 și că aceasta este împletită cu pietre semiprețioase, cum ar fi lapis lazuli, o piatră prețioasă de un albastru intens despre care se spune că oferă proprietăți vindecătoare. și labradorit, un cristal luminos după care unii jură pentru a ameliora anxietatea și stresul.

O agenție rusă de lux de design interior, FullHouseDesign, a condus proiectul, conform documentelor conținute în e-mailurile scurse. Proprietarul companiei a spus OCCRP că nu își amintește de vreo implicare, dar a contestat ideea că podelele de marmură sunt extravagante.

„Dacă te uiți pe site-ul nostru, există multe proiecte în care folosim podea de marmură, așa cum ar face orice altă agenție de arhitectură respectabilă”, a spus ea. Femeia a refuzat să comenteze costurile de construcție.

Există o a doua clădire nouă pe terenurile din jur, descrisă în cartea funciară rusă în 2018 drept „hambar”. Este, de fapt, conform scurgerilor, o clădire modernă cu două etaje, cu ceea ce pare a fi un spațiu vast pentru divertisment, cu o zonă de luat masa în plan deschis de peste 200 de metri pătrați.

Un paravan de sticlă separă sala de mese mare de o bucătărie profesională echipată cu grătare, un cuptor tandoor, un grătar teppan în stil japonez și un afumător.

Există o fabrică de bere privată dotată cu echipamente austriece de bere în valoare de 345.000 EUR (296.000 GBP), care poate produce 47 de litri de bere pe zi și o cameră de ceai cu vedere la lacul Lagoda la etajul al doilea.

Construcția a început și anul trecut pentru o clădire separată cu două etaje, care conține alte facilități de bucătărie și spațiu de depozitare pentru pește, carne și legume. Are patru dormitoare modeste, cu paturi pliante, care ar putea fi folosite pentru a găzdui personalul. Există, de asemenea, o fermă de vite în apropiere, arată documentele funciare, unde sunt crescuți boi pentru a produce carne de vită Kobe, a spus o sursă locală.

„Hambarul” are avantajul a două piscine mici, dar pentru cei care sunt puțin mai aventuroși în obiceiurile lor de scăldat, o potecă duce la o cascadă naturală în Lacul Lagoda, unde există un foișor confortabil sub care să se adăpostească de soare. .

Cascada a fost o atracție turistică populară, dar astăzi este strict interzisă publicului. Lucrările generale de construcție sunt estimate într-un document la 187 de milioane de ruble (2,8 milioane de lire sterline).

Putin neagă că este adevăratul beneficiar al complexului. Se știe că agenții de pază care patrulează gardul din perimetrul acestuia vând păstrăvi din lac localnicilor când șefii sunt plecați, dar nu au comentat când au fost întrebați pentru cine lucrează. Nu există nimic pe hârtie care să sugereze o legătură directă cu președintele.

Dar, timp de aproape două decenii, Putin s-a confruntat cu acuzații de acumulare în secret a unor vaste bogății și bunuri de lux prin proxy, alimentate de o serie de dezvăluiri în scurgeri precum ziarele Pandora despre averile celor mai apropiați lui.

Și există suficiente indicii pentru a fi puse întrebări despre această proprietate întinsă. „Localii servesc acolo ca paznici doar atunci când locul este gol”, a spus un pescar local. „Când oaspeții de nivel înalt vizitează, localnicii sunt de obicei înlocuiți de FSO [serviciul federal de protecție]”.

Fisherman’s Hut în sine este înregistrată la o companie numită Prime, care este deținută de Support of Entrepreneurial Initiatives, un parteneriat non-profit fondat de Yury Kovalchuk și fiul său Boris.

Kovalchuk senior, care se află sub sancțiuni occidentale, este un aliat apropiat al lui Putin și acționarul majoritar al Băncii Rossiya, poreclit „Banca lui Putin” datorită reputației sale de a îndeplini licitațiile Kremlinului. Bank Rossiya se află, de asemenea, sub sancțiuni din SUA, UE și Marea Britanie.

Terenurile din jur sunt deținute în continuare de companii legate de Kovalchuk și de un al doilea om de afaceri care a fost supus sancțiunilor americane din 2016.

Reprezentanții companiilor deținute de Kovalchuk și Dedov par să folosească, de asemenea, un nume comun de domeniu de e-mail, LLCInvest.ru, care este găzduit de un furnizor de web cu legături strânse cu Bank Rossiya. Construcția propriu-zisă a complexului a fost condusă de angajați ai unei organizații non-profit, Revival of Marine Traditions, unde cel puțin o persoană asociată pare să folosească și numele de domeniu LLCInvest.ru.

The Guardian, OCCRP și Meduza au dezvăluit săptămâna aceasta că adresa de e-mail LLCInvest a fost legată de o serie de alte proprietăți de lux, iahturi și podgorii care au fost instalate pentru uzul lui Putin. Niciunul dintre proprietarii sau fondatorii companiilor asociate și organizațiilor non-profit nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Nu este clar scopul serviciului de e-mail comun sau motivația cooperării aparente în probleme de personal și logistică.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus: „Președintele Federației Ruse nu are nicio legătură sau afiliat cu obiectele și organizațiile pe care le-ați numit”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră