Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat vineri că prețurile alimentelor mondiale au atins în martie „cele mai mari niveluri înregistrate” vreodată din cauza războiului din Ucraina. Conflictul a provocat un șoc pe piețele de cereale și ulei vegetal, screi AFP citată de Europe1.
Prețurile mondiale la alimente au atins „cele mai ridicate niveluri înregistrate” în martie, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Motivul este războiul din Ucraina, care „provoacă șocuri” pe piețele de cereale și ulei vegetal.
Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificarea lunară a prețurilor internaționale a unui coș de produse alimentare de bază doborâse deja recordul în februarie, de la crearea sa în 1990, și a înregistrat o nouă creștere de 12,6 % în martie a spus FAO într-o declarație.
L’Indice FAO des prix des produits alimentaires a affiché une valeur moyenne de 159,3 points en mars, soit une hausse de 12,6 % depuis février, mois au cours duquel il avait déjà atteint son plus haut niveau depuis sa création en 1990.#ilvafairefaimhttps://t.co/Az7XTGVfoH
— Jean-Luc Carmon (@carmon_luc) April 8, 2022
Prețul cerealelor a crescut cu 17,1%
Creșterea a fost atribuită în principal indicelui FAO al prețurilor la cereale care „a înregistrat o creștere de 17,1% față de februarie, determinată de creșterile puternice ale prețurilor la grâu și la toate cerealele secundare, în principal din cauza războiului din Ucraina”.
Prețurile alimentelor sunt majorate și de uleiurile vegetale, al căror indice FAO „a sărit cu 23,2%, determinat de creșterea prețului uleiului de floarea soarelui, cel mai mare exportator mondial fiind Ucraina”. În același timp, prețurile uleiurilor de palmier, soia și rapiță sunt, de asemenea, în creștere bruscă, „sub efectul creșterii cererii globale de import din cauza perturbărilor în aprovizionarea cu ulei de floarea soarelui”.