Costurile la nivel mondial pentru alimente ar putea crește cu încă 22%, deoarece asaltul Rusiei asupra Ucrainei afectează comerțul și reduce recoltele viitoare, a avertizat ONU citată de Bloomberg .
Un raport de vineri al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a agenției arată consecințele de amploare ale războiului asupra sistemului alimentar mondial, impactul urmând să se extindă cu mult peste sezonul următor.
Ucraina și Rusia reprezintă împreună mai mult de o zecime din toate alimentele comercializate la nivel global, iar aceste fluxuri au fost înăbușite de la izbucnirea conflictului la sfârșitul lunii trecute.
Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, iar Ucraina este al cincilea ca mărime, a spus FAO. Împreună, ele asigură 19% din aprovizionarea mondială cu orz, 14% din grâu și 4% din porumb, reprezentând mai mult de o treime din exporturile globale de cereale.
Creșterea costurilor de producție înseamnă că alte țări vor putea compensa doar parțial „reducerea bruscă și abruptă” a exporturilor de cereale și floarea-soarelui din Marea Neagră în următorul sezon 2022-23, a spus FAO. Acest lucru va împinge probabil prețurile internaționale la alimente și furaje cu 22% mai mari și un decalaj „considerabil” de aprovizionare va persista în continuare dacă războiul persistă și energia rămâne scumpă.
Global food prices may climb another 22% in the face of the Ukraine war: UN report. Ukraine & Russia account for more than a tenth of all calories traded globally. https://t.co/dRuyDla2rr
— Lisa Abramowicz (@lisaabramowicz1) March 11, 2022
„Probabilele perturbări ale activităților agricole ale acestor doi mari exportatori de mărfuri de bază ar putea escalada serios insecuritatea alimentară la nivel global”, a declarat Qu Dongyu, directorul general FAO, într-o declarație separată , adăugând că foamea ar putea crește și în Ucraina.
„Prețurile internaționale ale alimentelor sunt deja ridicate și volatile.”Încă 13,1 milioane de oameni din întreaga lume ar putea suferi subnutriție sezonul viitor în cel mai rău caz. Aceasta presupune o scădere cu 25 de milioane de tone a exporturilor combinate de grâu și porumb ale Ucrainei și Rusiei și o scădere de 3 milioane de tone a semințelor oleaginoase.
Un șoc de aprovizionare mai moderat ar putea însemna încă aproximativ 8 milioane de oameni suplimentari care se confruntă cu foametea. Războiul va lăsa probabil 20% până la 30% din suprafața cultivată a Ucrainei pentru sezonul 2022 neplantată sau nerecoltată, estimează FAO. Semințele de iarnă, cum ar fi grâul, au fost plantate cu luni în urmă, dar fermierii ar începe în mod normal să semene porumb și floarea soarelui în câteva săptămâni.
„Deplasarea masivă a populației” a însemnat lipsa de muncitori, a spus Dongyu. În plus, unele terenuri agricole sunt în zone de conflict, iar producătorii ar putea avea probleme cu răspândirea îngrășămintelor și a substanțelor chimice.
Producția rusă nu va avea probabil impacturi majore pe termen scurt, dar veniturile agricole ar putea fi deprimate de efectele sancțiunilor internaționale, care afectează recoltele viitoare.
Războiul a provocat, de asemenea, un val de protecționism, pe măsură ce guvernele încearcă să asigure aprovizionarea internă cu alimente.
FAO a îndemnat națiunile să mențină fluxul comercial, subliniind astfel de bariere comerciale ar putea exacerba creșterea prețurilor pe piețele internaționale.
Sursa: Bloomberg