O alertă CIA a împiedicat asasinarea președintelui Zelensky

29 Apr 2022
O alertă CIA a împiedicat asasinarea președintelui Zelensky

Serviciile de informații ale Statelor Unite nu au împărtășit niciodată atât de multe informații ca în timpul acestei crize din Ucraina. În special, au făcut posibilă neutralizarea comandoului forțelor speciale ruse a cărui misiune era uciderea președintelui ucrainean, Volodimir Zelensky scrie ziarul Le Parisien citând NBC News

Pe lângă trimiterea de echipamente, sprijinul militar american pentru Ucraina a implicat, încă de la începutul conflictului și chiar înainte de invazia rusă, asistență valoroasă de informații. Fie că este vorba de inteligență prin sateliți, prin sisteme de ascultare, dar și prin mijloace umane, americanii și-au arătat eficiența, alertând foarte devreme despre izbucnirea inevitabilă a invaziei lui Putin.

Dupa cum recunosc chiar serviciile americane, niciodată atât de multe informații clasificate nu au fost împărtășite, într-un mod atât de masiv, cu o țară care este, desigur, aliată, dar nu membră a NATO dezvăluie canalul american NBC News, pe baza mărturiilor agenților, actuali și foști, ai serviciilor.

Un avion de transport doborât înainte de a bombarda un aeroport
Canalul povestește în special cum, datorită informațiilor detaliate astfel furnizate pe locurile precise pe care avioanele și rachetele rușilor erau pe cale să le lovească, ucrainenii au putut să-și miște și să-și adăpostească propriile aeronave și bateriile aeriene npermițându-le astfel să-și păstreze mijloacele de apărare, inferioare ca număr, în vederea unui conflict intens și de durată.
Un alt caz semnalat de NBC, cel al unui avion de transport de trupe cu câteva sute de oameni la bord reperat și doborât de apărătorii ucraineni chiar la începutul războiului. Fără această cooperare cu Pentagonul, Departamentul de Apărare al SUA, avionul jumbo ar fi putut ateriza și ar fi luat cu asalt un aeroport cheie de lângă Kiev.

Alerta lui Jake Sullivan
În primele zile ale invaziei, Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al președintelui Biden, și-a alertat aliații: membrii forțelor speciale ruse erau prezenți în regiunea Kiev cu misiunea de a-l ucide pe președintele Zelensky. Datorită indicațiilor americane, ucrainenii i-au „neutralizat” (eliminat în limbaj militar) pe atacatorii ruși la timp.

Alte stiri din Externe

Ultima oră