Parlamentul Macedoniei a fost luat cu asalt de protestatari (VIDEO)

28 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Parlamentul Macedoniei a fost luat cu asalt de protestatari (VIDEO)

Mai mulți protestatari au luat cu asalt Parlamentul macedonean și au atacat deputați ai opoziției social-democrate (SDSM), printre care și pe liderul Zoran Zaev. Manifestanții sunt revoltați de faptul că un etnic albanez a fost ales șef al Parlamentului.

 

Macedonia se află într-o criză politică prelungită, după ce partidul naționalist VMRO nu a putut forma o coaliție de guvernare cu partidele albaneze, care vor ca albaneza să devină a doua limbă oficială în stat.

 

Liderul opoziției de stânga, Zoran Zaev, și cel puțin nouă alți oameni au fost răniți după pătrunderea joi a protestatarilor în Parlamentul de la Skopje, o corespondentă a agenţiei franceze de presă AFP văzându-l pe Zaev cu fața însângerată, în haosul care a urmat intrării în clădire a simpatizanților partidului de dreapta VMRO-DPMNE al fostul premier Nikola Gruevski. Nemulțumirea a fost creată de decizia partidului său și a aliaților etnici albanezi de a alege un alabanez în funcția de președinte al Legislativului, pentru prima dată  de când statul balcanic și-a obținut independența.

Manifestanții fluturau steaguri macedonene și cântau imnul național. Cel puțin o persoană mascată a fost văzută în clădire pe imaginile difuzate de o televiziune locală, TV Nova.

"Condamn în termenii cei mai puternici atacurile contra deputaților la Skopje. Violența nu-și are locul în Parlament", a scris comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, pe contul său de Twitter.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră