Incident armat în Londra, în apropierea Parlamentului (VIDEO)

22 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Incident armat în Londra, în apropierea Parlamentului (VIDEO) Galerie foto (2)

Cel puțin 20 persoane au fost rănite, iar alte cinci au decedat, miercuri în apropiere de Podul Westminster din Londra, lângă Parlament, relatează presa britanică.

Potrivit relatărilor media, martorii spun că o mașină, un Hyundai i40, a intrat în gardul Parlamentului, după ce a lovit mai mulți pietoni ce se aflau pe Podul Westminster, șoferul a părăsit mașina și a atacat cu cuțitul polițiștii ce asigură paza instituției. 

 

 

Atacatorul a fost împușcat de forțele de ordine. Poliția asigură un perimetru larg de securitate în jurul clădirii Parlamentului. 

Martorii descriu atacatorul ca fiind o persoană de origine asiatică, în jurul vârstei de 40 de ani, care ținea în mână un cuțit cu o lamă de 20 de centimetri.

___________

La ora producerii incidentului, premierul britanic, Theresa May, răspundea întrebărilor parlamentarilor. Lucrările forului legislativ britanic au fost suspendate, iar liderul guvernului a fost condus sub protecția forțelor de securitate la locuința sa din Downing Street.

___________

Scotland Yard a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că incidentul este considerat a fi unul terorist și a făcut apel la cei care au înregistrări video de la fața locului să le predea poliției. Ancheta deschisă în urma agresiunii încearcă să stabilească dacă actul terorist este unul singular sau există și alte amenințări de aceeași natură.

De asemenea, Scotland Yard a anunțat că în capitala britanică vor fi dispuse forțe suplimentare de securitate și a cerut celor care sesizează pachete sau persoane suspecte să anunțe imediat la serviciul de urgență.

 

 

Incidentul de miercuri de la Westminster este tratat drept un atac terorist, a anunțat Poliția Metropolitană într-un mesaj de Twitter preluat de mass-media britanice.

 

 

Presa britanică notează că cele două incidente s-au petrecut aproape în același timp. Potrivit unor martori citați de Sky News, e posibil ca atacatorul din Parlament să fie șoferul care a rănit mai multe persoane pe Podul Westminster. 

___________

Cel puțin 15 ambulanțe și un elicopter s-au deplasat în zona Podului Westminster, pentru a trata și prelua răniții. Între 8 și 10 persoane erau căzute pe trotuar la sosirea echipelor de intervenție.

Conform media britanice, care citează un medic rezident de la St. Thomas Hospital, spitalul la care au fost duse victimele atacului, o femeie a murit, iar mai mult sunt în stare critică, prezintând "răni catastrofice".

___________

London Eye, roata imensă din capitala britanică, a fost oprită, cei care o foloseau în momentul întreruperii activității fiind blocați în cabine și urmând să fie aduși pe sol unul câte unul.

___________

Premierul britanic, Theresa May a convocat o reuniune de urgență a guvernului și a șefilor serviciilor de securitate.

___________

Conform media britanice, o femeie a fost salvată în viață de echipajele de urgență din apele Tamisei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră