Curtea Constituțională de la Chișinău a decis. Parlamentul poate fi dizolvat dacă în timp de trei luni nu va fi instituit un Guvern. Asta, deși au rămas mai puțin de 6 luni până la expirarea mandatului președintelui țării, scrie Moldavian Business Channel. Decizia CC survine ca urmare a unei sesizări înaintate de Partidul Socialiștilor în contextul în care președintele Nicolae Timofti se află în ultimele șase luni ale mandatului său, iar Constituția Republicii Moldova interzice ca șeful statului să dizolve parlamentul în această perioadă.
Potrivit Curții Constituționale, după expirarea termenului de trei luni, dizolvarea Parlamentului este iminentă, iar Legislativul nu mai are dreptul la alte tentative de formare a Guvernului. Totodată, Curtea a reiterat că permanentizarea unei guvernări interimare, prin definiție, este contrară spiritului Constituţiei şi reprezintă un pericol pentru democrația parlamentară.
Urmând aceste considerente, Curtea a reținut că eventuala amânare până la expirarea mandatului Preşedintelui Republicii a dizolvării Parlamentului, în condițiile în care dizolvarea acestuia devine deja certă după expirarea termenului de trei luni, nu are nici o raţiune şi nu este de natură să ajute la soluţionarea şi deblocarea crizei instituţionale.
Dimpotrivă, deoarece poate conduce la menţinerea pentru o perioadă de peste şase luni a unui Guvern interimar, ce are capacitate extrem de limitată de acţiune, conduce la prelungirea iraţională şi la agravarea crizei instituţionale.
Menționăm că sesizarea a fost depusă la CC de către socialiștii Igor Dodon, Corneliu Furculiță și Adrian Lebedinschi. Guvernul Streleț a fost demis printr-o moțiune de cenzură la data de 29 octombrie. Ulterior, interimatul funcției de premier asigură liberalul Ghoerghe Brega.
Mandatul lui Nicolae Timofti expiră în luna martie 2016, iar guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț a fost demis la 29 octombrie a.c, până în prezent nereușindu-se formarea unei noi echipe guvernamentale. (Veronica Micu)