”Pentru cei mai înfocați suporteri ai Brexitului, alegerea lui Donald Trump a fost un amestec de răzbunare și mântuire.
Din nefericire, au greșit. Alegerea domnului Trump a transformat Brexitul dintr-o decizie riscantă într-un dezastru pur și simplu. În ultimii 40 de ani, Marea Britanie a avut doi piloni centrali în cadrul politicii sale externe: prezența în UE și o relație specială cu SUA”, este opinia jurnalistului Gideon Rachman, de la Financial Times.
Decizia de a ieși din UE face Marea Britanie mult mai dependentă de Statele Unite - și asta într-un moment în care America tocmai a ales un președinte instabil, crede autorul analizei.
Premierul britanic, Theresa May, spune că vrea să facă din Marea Britanie un campion al comerțului liber la nivel mondial. Dar Donald Trump este cel mai protecționist președinte al Statelor Unite din 1930. În plus, orice acord comercial cu Administrația Trump ar implica pentru Marea Britanie concesii greu de înghițit cu privire la Serviciul National de Sănătate și agricultură, scrie ft.com.
Nu în ultimul rând, abordările sunt diferite în ce privește Rusia. Guvernul britanic a lucrat îndeaproape cu Administrația Obama, în impunerea de sancțiuni economice, după anexarea Crimeei. Dar Trump deja tinde spre ridicarea acestor sancțiuni.
Dacă Marea Britanie ar fi votat să rămână în interiorul UE, răspunsul evident la sosirea protecționistului prorus în Biroul Oval ar fi fost să se apropie și mai mult de aliații săi europeni. Marea Britanie ar fi putut apăra liberul schimb mult mai eficient, având în spate Uniunea Europeană.
„În anii de declin ai Imperiului Britanic, unii dintre politicienii săi se amăgeau că ar putea fi precum grecii pentru romani – oferind sfaturi înțelepte și experiență noului imperiu american. Dar acum, la Washington, se află Împăratul Nero”, conchide jurnalistul de la Financial Times.