Olaf Scholz se opune aderării rapide a Ucrainei la Uniunea Europeană: „Este și despre propria noastră siguranță”

19 Mai 2022
Olaf Scholz se opune aderării rapide a Ucrainei la Uniunea Europeană: „Este și despre propria noastră siguranță”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi, 19 mai, că nu este în favoarea acordării Ucrainei unei „scurtături” către aderarea la Uniunea Europeană (UE), care, potrivit lui, „nu este o chestiune de câteva luni sau câțiva ani”., scrie AFP citata de Le Figaro.

„Faptul că nu există o scurtătură pe drumul spre aderarea la UE (a Ucrainei) este un imperativ de corectitudine față de cele șase țări din Balcanii de Vest” care își doresc de multă vreme să adere la blocul european, a subliniat el în cadrul unui discurs în Bundestag adresat deputaților din Balcanii de Vest.

Președintele francez „Emmanuel Macron are dreptate să sublinieze că procesul de aderare nu este o chestiune de câteva luni sau câțiva ani”, a adăugat el. „De aceea vrem în prezent să ne concentrăm pe sprijinirea rapidă și pragmatică pentru Ucraina” supusă ofensivei ruse din 24 februarie, a repetat el înaintea summitului UE-Balcanii de Vest de luni de la Bruxelles.

„Este și despre propria noastră siguranță”
Ucraina, Georgia și Moldova au solicitat recent statutul de candidat, în timp ce șase țări din Balcanii de Vest -- Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru și Bosnia -- aspiră să adere la UE, dar procesul de extindere a fost blocat de ani de zile.

Aceste șase țări „au întreprins reforme intensive de ani de zile”, a judecat șeful guvernului. „Îndeplinirea angajamentelor noastre față de ei nu este doar o chestiune de credibilitate”, a argumentat el.

Liderul german a insistat că o extindere a fost „în interesul nostru strategic” în fața aspirațiilor Rusiei, care exercită deja o mare influență asupra anumitor țări din regiune. „Este vorba și de propria noastră securitate, care nu poate exista fără Balcanii de Vest europeni și stabili”, spune el. Luna trecută, cancelarul a spus că dorește să revigoreze procesul de aderare a acestor șase candidați, ajutând la avansarea acestui dosar „cu toată forța de care dispune”.

La Bruxelles, președintele Consiliului European, Charles Michel, a apărat miercuri crearea unei „comunități geopolitice europene” care să pregătească țările candidate pentru integrare. Belgianul a preluat astfel sub o nouă denumire propunerea de „comunitate politică europeană” apărata de președintele francez Emmanuel Macron la începutul lunii mai în fața Parlamentului European de la Strasbourg. Liderul francez a propus crearea acestui nou set de „cooperare politică, securitate, cooperare”. Cancelarul, care nu a menționat această propunere deputaților, a considerat-o „foarte interesantă” în cadrul unei întâlniri cu Emmanuel Macron.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră