Olaf Scholz spune că "nu va face tot ce i se cere" și că va "evita orice ar dăuna poporului german"

09 Mai 2022
Olaf Scholz spune că "nu va face tot ce i se cere" și că va "evita orice ar dăuna poporului german"

Cancelarul german Olaf Scholz, criticat pentru presupusa sa ezitare și lipsă de leadership, și-a apărat duminică la televiziune politica dusa de la izbucnirea invaziei ruse a Ucrainei, asigurând că nu va face „tot ceea ce i se cere” scrie radiodifuziunea belgiană RTBF.

„Doar că nu facem tot ceea ce ne cere unul sau celălalt”, a spus el într-un discurs televizat cu ocazia comemorărilor sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial. —

"Pentru că am jurat cănd am intrat în funcție ca voi evita orice ar dăuna poporului german."

„Acest lucru implică protejarea de pericol a țării noastre și a aliaților noștri”, a adăugat social-democratul, care conduce o coaliție cu Verzii și Liberalii din decembrie.

Olaf Scholz este acuzat îndeosebi de detractorii săi că a întârziat să dea undă verde livrării de arme grele în Ucraina, unde luptele și atacurile rusești fac furori, în special în est.

În cele din urmă, Germania a fost de acord pe 26 aprilie să îi furnizeze tancuri de tip Guepard.

Berlinul, mustrat de autoritățile ucrainene, face și obiectul criticilor pentru respingerea unui embargo asupra gazelor rusești de care țara este foarte dependentă, argumentând consecințele foarte dăunătoare pe care acest lucru le-ar avea asupra economiei sale.

Adresându-se în special germanilor îngrijorați că ofensiva rusă ar putea degenera într-un conflict mondial, liderul a reafirmat că Germania nu va merge singură.

„Orice am face, lucrăm îndeaproape cu aliații noștri”, a insistat el, în timp ce duminică are loc o reuniune prin videoconferință a liderilor G7, a căror președinție Germania deține anul acesta.

„Nu facem nimic care ne-ar putea dăuna nouă și partenerilor noștri mai mult decât Rusiei, a subliniat cancelarul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră