"Nu e război" scrie mass-media pro-rusă

24 Feb 2022
"Nu e război" scrie mass-media pro-rusă

În dimineața lansării de către Rusia a unei operațiuni militare în Ucraina presa rusă justifică ofensiva evocând o acțiune militară la scară largă dar susține că "nu este un război" ci mai degrabă o "modalitate de a aduce pacea în Europa prin crearea unui nou echilibru".

Joi 24 februarie este o dată care va rămâne în istorie, aceea a al începerii ofensivei trupelor ruse în Ucraina. Totul a început cu declarația televizată a președintelui rus Vladimir Putin înainte de ora 6 a.m., ora Moscovei.

În mass-media rusă de pe internet videoclipul declarației lui Vladimir Putin este în topul vizualizărilor. „Circumstanțele ne obligă să luăm măsuri decisive și imediate. Acest citat evidențiat de Izvestia pare să sune ca o justificare, scrie TV5Monde

Puține ziare vorbesc pe prima pagină a site-ului lor despre un război și preferă să citeze Donbasul mai degrabă decât Ucraina, folosind terminologia președintelui rus.

„Putin a anunțat intrarea trupelor în Donbass”, titrează ziarul moscovit Kommersant. Același lucru este valabil și pentru cotidianul online Gazeta.ru care urmărește „operațiunea militară specială a Rusiei în Donbass”. Acest cotidian online subliniază că „conform primelor informații, se aud explozii la Kiev, Harkov, Odesa și alte orașe mari ale țării, acestea provin din unități militare ale Forțelor Armate ucrainene”.

 Ziarul Moskovski Komsomolets precizează, la rândul său, începerea unei „operațiuni militare în Ucraina și în Donbass”. "Putin și-a stabilit obiectivul: Ucraina trebuie demilitarizată. Președintele Rusiei a cerut armatei ucrainene să depună armele. Cu toate acestea, Rusia nu are nevoie de o „ocupare" a Ucrainei. După declarația Președintelui, a început o operațiune militară masivă și este vorba despre acțiunea aviației militare și a artileriei”.

Komsomolskaya Pravda, un cotidian popular și fost ziar de tineret comunist, dă cuvântul corespondentului său din Donețk, de partea separatiștilor pro-ruși ai republicii omonime recunoscute acum de Moscova ca independentă. Dmitri Stechin povestește „ce s-a întâmplat la Donețk de la începutul operațiunii speciale din Donbass”. Și declară că: „pentru prima dată în opt ani, artileria ucraineană nu mai lovește suburbiile Donețkului”.

„Nu este război” în Ucraina

Fără îndoială că războiul a început. Dar nu pentru Guevorg Mirzaïan în coloanele săptămânalului Ekspert. „Occidentul descrie deja ceea ce se întâmplă drept „un război împotriva Ucrainei”... „Nu este război”, asigură acest profesor al Departamentului de Afaceri Media și Comunicații de Masă al Universității de Finanțe a Guvernului Federației Ruse.

Ca dovadă, se bazează pe reprezentantul permanent al Rusiei la Consiliul de Securitate Vassili Nebenzia care „a afirmat tocmai că nu putem vorbi de război, ci mai degrabă de o operațiune specială. Și, în principiu, are perfectă dreptate.”

„În primul rând pentru că Rusia nu luptă cu poporul ucrainean, ci cu „cei care au preluat puterea la Kiev și au confiscat-o”. Cei care de 8 ani duc deja o politică ostilă rușilor și ucrainenilor. Cei care au dat ordinul de a bombarda orașele și satele din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk. Şi cei pe care Rusia acum, potrivit lui Vladimir Putin, îi va aduce în faţa justiţiei – fără să „ocupe” teritoriul Ucrainei”.

"Da, metoda este specifică, nu chiar standard - dar problema este că Rusia le-a încercat deja pe cele standard. De-a lungul anilor 2000, Moscova a încercat să explice politicos partenerilor săi occidentali necesitatea creării unui nou sistem de securitate colectivă în Europa. Securitate indivizibilă unde interesele Rusiei să fie luate în considerare și integrate. Totuși, toate aceste proiecte de spații „De la Vladivostok la Lisabona” au fost ignorate de Occident, iar Maidanul susținut de SUA și UE în Ucraina a devenit apoteoza ignoranței occidentale. Maidan, în urma căruia proiectul „Nu-Rusia” s-a transformat în „Anti-Rusia”, mai scrie articolul din Exspert.

Novaya Gazeta spune Nu războiului!


În această zi dezastruoasă, Dmitri Mouratov, redactorul șef al Novaya Gazeta, un ziar recent încoronat cu Premiul Nobel pentru Pace, oferă un editorial de o gravitate excepțională. Un editorial pe video și transcris de TV5monde.

„Ne-am adunat cu toții la redacție astăzi devreme.

Suntem în doliu. Țara noastră, la ordinul președintelui Putin, a început un război împotriva Ucrainei. Și nu există nimeni care să oprească războiul. Prin urmare, pe lângă durere, cu toții trăim rușinea.

Comandantul șef are „butonul nuclear” în mâini ca un breloc de la o mașină scumpă. Următorul pas este o lovitură nucleară? Nu pot interpreta altfel cuvintele lui Vladimir Putin despre arma răzbunării.

"Vom publica acest număr al Novaya Gazeta în două limbi - ucraineană și rusă. Pentru că nu recunoaștem Ucraina ca inamic, iar limba ucraineană ca limbă a inamicului. Și nu vom recunoaște niciodată, spune editorialul din 24 februarie 2022 din Novaya Gazeta

Fidelă liniei sale independente, pentru care câțiva dintre jurnaliștii și reporterii săi au plătit cu viața, Novaia Gazeta a lansat acest apel unic și cu atât mai puternic în presa rusă: „Nu războiului!”

"Pacea este Razboi"

Agonia Ucrainei și pacea în Europa”, titrează ziarul pro-Kremlin Vzgliad, într-unul dintre editorialele sale. Autorul său Timofeï Bordatchev, director de program al forumului internațional Valdaï Discution Club nu pare să fie alarmat: „Istoria politicii internaționale cunoaște o serie de cazuri, când războaiele și conflictele au avut un impact extrem de benefic”, scrie el.

"Suntem, desigur, departe de a urma literalmente ideea „războiul este pace”, pe care George Orwell, în romanul său 1984, a făcut-o unul dintre sloganurile centrale ale politicii marii puteri. Cu toate acestea, în ultimii 30 de ani de istorie europeană și mondială, am avut prea multe cazuri pentru a ne convinge de corectitudinea formulării sale inverse „pacea este război”, scrie editorialul.

Dacă „în prezent observăm agonia unei formațiuni teritoriale numită Ucraina, foarte curând Europa va intra într-o epocă a păcii”. Cronicarul multiplică referirile la o „stabilitate, pierdută acum treizeci de ani”. Un mod de a sugera că dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991 a dus la dominația americană, care a generat „multe victime, distrugeri, valuri de refugiați, tensiuni interstatale exacerbate, interferențe din partea puterilor străine”, scrie Courrier International

Mass-media rusă e controlată de stat

„Toate canalele din Rusia sunt controlate din apropiere sau de departe de stat, spre deosebire de mass-media de pe internet”, explică Anna Colin Lebedev pentru Le Figaro. Și rușii au mult mai mult acces la televizor decât la internet în zonele îndepărtate. În programele emblematice și în intervențiile politice, elementele lingvistice ale Kremlinului sunt preluate, și chiar „amplificate”, spune Anna Colin Lebedev. „Ei vorbesc despre genocid chiar înainte ca autoritățile să se gândească să folosească termenul”, relatează cercetătorul. Cel mai moderat comentariu este acela de evocare a unui popor ucrainean manipulat de lideri răi sau de occidentali.

În estul Ucrainei, mass-media locală, în schimb, are acces la mai puține surse alternative, relansând de cele mai multe ori informații rusești, și mai ales informații și declarații furnizate de autoritățile locale ale republicilor separatiste. Pe lângă tema armelor chimice ucrainene, tema copiilor vizați sau a genocidului, „mai există și cea a naționaliștilor ucraineni „naziști”, nostalgici după ocupația germană” mai spune ziarul.

Surse: Courrier InternationalLe FigaroTV5Monde

Alte stiri din Externe

Ultima oră