Cancelarul german a anunțat, marți, suspendarea autorizației gazoductului Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania, după recunoașterea de către Moscova a independenței regiunilor separatiste din Ucraina. Astăzi, observatorii sunt de acord că UE s-ar putea confrunta cu un blocaj al livrărilor rusești în această iarnă. Ar putea UE să găsească alte surse de gaze naturale? Și în ce conditii? se întreabă Le Figaro
Gazoductul nu era încă în funcțiune așa că nu va schimba nimic pe termen scurt dar tensiunile din Ucraina au ridicat întrebari despre blocarea livrărilor de gaze naturale rusești către Europa unde Gazprom, compania rusă de stat, furnizează peste 40% din importuri și mai mult de un sfert din consumul său anual.
In ianuarie 2009, livrările de gaze către Europa care tranzitează Ucraina au fost blocate timp de 13 zile, privând Europa de 70% din importurile de gaze rusești. Acest lucru a fost dramatic pentru țări precum Slovacia sau Bulgaria, forțate să reducă consumul industrial în timp ce o parte din locuitorii lor tremurau.
În 2020, gazele au reprezentat aproximativ 16% din consumul de energie în Franța dar 27% în Germania și 41% în Italia.
Mai multe soluții ar permite efectiv compensarea, cel puțin parțială, a lipsei de gaz. Europa și-ar putea crește importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) transportate cu vaporul, produse în special în Qatar și Statele Unite, ceea ce a făcut deja în ianuarie.
Are a priori capacități suficiente pentru regazificarea GNL chiar dacă amplasamentele sunt situate departe de zonele care vor fi cele mai lipsite de energie ceea ce presupune transportul de cantități mari de gaz în toată Europa.
Producătorii de GNL, care nu își vor putea crește producția foarte repede, ar trebui, de asemenea, să accepte să livreze mai puțin clienților lor obișnuiți, localizați în principal în Asia. Și ar trebui sa fie suficiente nave disponibile. Casa Albă, conștientă de riscurile unei penurii în Europa, a căutat să găsească soluții cu producătorii americani de gaze de șist sau în Qatar, al doilea cel mai mare exportator de GNL după Australia și înaintea Statelor Unite.
Uniunea Europeană ar putea importa și mai mult gaz din Algeria, Norvegia sau Azerbaidjan, în timp ce Olanda ar putea decide să extragă puțin mai mult din situl său de la Groningen, care este în prezent închis. Iar stocurile actuale ar dura câteva luni chiar dacă sunt scăzute. Dar șocul ar fi brutal, mai ales pentru Austria, Slovacia și anumite regiuni din Italia. Și pentru Germania, dependentă în mod deosebit de gaz deoarece a decis să iasă din energia nucleară și unde 55% din importuri provin din Rusia.
Prețul gazelor, care a scăzut în ultimele zile, dar înregistrează o creștere de patru ori într-un an, ar exploda și mai mult, din cauza dezechilibrului dintre cererea și oferta globală.
Un cost ridicat și pentru Gazprom
Situația ar fi mai mult sau mai puțin sub control dar cu un cost ridicat până la vară. Ar deveni mult mai complicat atunci dacă un blocaj ar dura, în special pentru că stocurile nu vor fi reaprovizionate.
Astăzi, mulți observatori vor să creadă că Moscova nu își va închide toate porțile fie și pentru că Rusia ar pierde o sursă semnificativă de venituri, chiar dacă banca sa centrală se află altfel pe o sumă confortabilă de rezerve valutare (630 de miliarde de dolari). Potrivit mai multor estimări concordante, Gazprom ar putea pierde peste 200 de milioane de dolari în venituri pe zi dacă și-ar reduce toate livrările europene. Sau aproape 20 de miliarde dacă blocajul ar dura trei luni, până la sfârșitul iernii. O astfel de decizie ar risca, de asemenea, să încurajeze clienții Gazprom să caute alte soluții pe termen lung.
Pe scurt, dacă Moscova ar închide robinetele conductelor sale de gaz și și-ar opri livrările de GNL în Europa, ar fi foarte dureros. Europa ar putea recupera o parte din gazul lipsă în altă parte, dar ar fi chiar mai scump decât în prezent. Cererea ar trebui redusă. În unele țări, persoanele fizice și-ar reduce facturile la încălzire, în alte părți companiile ar închide liniile de producție. Și asta ar fi rău pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. Utilizarea centralelor electrice care funcționează pe petrol sau cărbune, care sunt mai ieftine, dar mult mai poluante, ar crește.
Sursa: Le Figaro