Moneda euro, moneda comună europeană, împlinește douăzeci de ani la 1 ianuarie 2019, în aceeași zi în care România preia, în premieră, președinția Consiliului Uniunii Europene.
Exact acum 20 de ani, la 1 ianuarie 1999, 11 țări ale UE au lansat o monedă comună, moneda euro, și au introdus o politică monetară comună în cadrul Băncii Centrale Europene, transmite Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat aniversar în care citează mesajele liderilor Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European, Băncii Central Europene și Eurogrup-ului.
În primii trei ani, euro a fost o monedă „virtuală”, utilizată doar pentru plăți electronice și în scopuri contabile.
Când au intrat în circulație primele bancnote
Monedele și bancnotele euro au intrat în circulație abia după trei ani, la 1 ianuarie 2002, când au înlocuit monedele naționale a 12 state membre ale Uniunii Europene.
În cele două decenii care au trecut, mai multe state europene s-au alăturat zonei euro, astfel că, în prezent, 19 state UE folosesc moneda unică.
Bazele monedei unice au fost puse prin Tratatul de la Maastricht (semnat în 1992), dar aveau să mai treacă încă zece ani până când primele bancnote euro aveau să ajungă în portofolele europenilor.
De atunci însă, moneda euro a devenit tot mai prezentă pe scena mondială, fiind a doua valută ca utilizare la nivel internațional, după dolarul american.
În 2017, aproximativ 36% din valoarea tranzacțiilor internaționale au fost facturate sau decontate în euro, iar moneda unică reprezintă aproximativ 20% din rezervele internaționale ale băncilor centrale străine.
Planul UE de a crește importanța euro
Comisia Europeană a propus mai multe acțiuni de consolidare a rolului monedei euro pe scena internațională, pentru a înlocui dolarul în special în tranzacțiile cu produse energetice sau materii prime, scrie euractiv.ro.
Această acțiune de promovare se desfășoară într-un moment în care tendințele mondiale recente, apariția unor noi puteri economice, împreună cu dezvoltarea noilor tehnologii sprijină o posibilă trecere la un sistem mai diversificat și multipolar, constituit din mai multe monede mondiale.
Comisia Europeană propune finalizarea uniunii economice și monetare, a uniunii bancare și a uniunii piețelor de capital, dar și măsuri suplimentare de promovare a aprofundării sectorului financiar european, inclusiv consolidarea infrastructurilor pieței financiare europene; indici de referință bazați pe rata dobânzii solizi și un sistem de plată instantanee integrat în UE.
În plus, Comisia și-ar dori mai multe inițiative legate de sectorul financiar internațional, precum o cooperare permanentă între băncile centrale pentru a proteja stabilitatea financiară; creșterea ponderii titlurilor de creanță exprimate în euro emise de entitățile europene; stimularea diplomației economice în vederea promovării utilizării monedei euro și acordarea de asistență tehnică pentru îmbunătățirea accesului entităților străine la sistemul de plăți în euro, în special în contextul Planului european de investiții externe.
Executivul european a invitat statele UE „să promoveze utilizarea pe scară mai largă a monedei euro în sectoarele strategice”, dat fiind că, de multe ori, companiile europene folosesc dolarii în tranzacții încheiate chiar între ele, ceea ce le expune la riscuri valutare și politice.
De aceea, Comisia ar vrea ca statele UE să promoveze utilizarea pe scară mai largă a monedei euro în cadrul acordurilor și al tranzacțiilor internaționale în domeniul energiei, respectiv achizițiile de petrol, produse rafinate și gaze. În ceea ce privește materiile prime (metale și minerale) și produsele agroalimentare, Comisia se va consulta cu părțile interesate pentru a identifica modalități de intensificare a schimburilor comerciale exprimate în euro.
Aderarea României la zona euro
În final, aproape toate statele UE ar trebui să adopte euro, mai puțin cele care au beneficiat de dispensă chiar de la lansare (Danemarca și Marea Britanie, dar britanicii vor părăsi curând UE).
Pentru a intra însă în zona euro, statele membre trebuie să îndeplinească anumite criterii de convergență, stabilite prin Tratatul de la Maastricht.
Șapte dintre cele 13 state care au aderat la UE după introducerea euro au adoptat deja moneda unică.
De-a lungul timpului, România și-a propus mai multe date-limită pentru a accede în zona euro, dar acestea au fost amânate succesiv.
Guvernul și-a asumat recent un nou termen, anul 2024, pentru adoptarea euro, dar nu a anunțat încă nicio măsură pentru a îndeplini obiectivele de convergență până la acea dată.
De altfel, nici președintele Klaus Iohannis nu crede că acest termen este fezabil, dar a precizat că „este bine să se facă astfel de declarații de intenție, că vrem,” dar că este prea devreme pentru a stabili acum termene fixe.
Poveste de succes, dar cu riscuri
Moneda unică ar putea fi una dintre cele mai frumoase povești de succes ale Europei, dar nu toți europenii se bucură de utilizarea ei.
Este drept că trei sferturi dintre europeni o consideră benefică pentru UE, dar a dus și la accentuarea unor crize economice în apogeul crizei financiare, deoarece statele afectate nu și-au putut folosi pârghia monetară pentru a se salva, deoarece toate atribuțiile în domeniul politicii moentare și cursului de schimb au fost transferate către Banca Centrală Europeană.
Astfel, politicienii au vorbit de posibila ieșire din zona euro a Greciei, Italiei sau Spaniei, dar criza financiară a dus în cele din urmă la consolidarea Uniunii Economice și Monetare.
Acum, după 20 de ani de existență, moneda unică aduce beneficii atât gospodăriilor, cât și companiilor și guvernelor europene: prețuri stabile, costuri mai mici ale tranzacțiilor, piețe mai transparente și mai competitive și intensificarea comerțului. Euro facilitează călătoriile și viața în străinătate și protejează economiile, potrivit UE.