România are, începând cu data de 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european.
Scrumbia de Dunăre, afumată, a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP).
Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre.
Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre.
Are 250-400 grame și între 25-30 centimetri și este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa.
Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curățare, sărată și afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită.
Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare.
Pentru localnicii din Delta Dunării, pescuitul este principala și cea mai veche îndeletnicire. Prin urmare, această activitate este bine înrădăcinată în cultura locuitorilor din Delta Dunării, făcând totodată parte, ca trăsătură caracteristică, din memoria numeroșilor turiști din lumea întreagă care vizitează localitățile din Delta Dunării.
Scrumbia de Dunăre, afumată, se alătură celorlalte patru produse alimentare românești protejate în Uniunea Europeană: Novac afumat din Țara Bârsei, Telemea de Ibănești, Salam de Sibiu și Magiun de prune de Topoloveni.
În total, la nivelul Uniunii Europene, sunt înregistrate 1440 de produse protejate.
Scrumbia de Dunăre, afumată, se consumă fără piele, în felii subțiri, precum somonul afumat, pe un pat de pâine prăjită unsă cu unt.