România ar putea să fie sărită de la preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene pentru că este, după cum spunea preşedintele Klaus Iohannis, nepregătită, iar planul B este luat deja în calcul în cancelariile europene.
Premierul finalndez Juha Sipilä a exprimat luni seară disponibilitatea ţării sale de a prelua preşedinţia Consiliului UE având în vedere tensiunile de la Bucureşti, însă oficialii români au spus că România îşi poate asuma această sarcină, conform programului deja stabilit.
Concluzia sa a fost că tensiunile politice de la Bucureşti nu vor afecta calendarului preluării conducerii rotative a Consiliului UE.
Sipilä a declarat marţi agenţiei finlandeze STT că România nu are intenţia de a amâna preluarea preşedinţiei UE, programată să înceapă la 1 ianuarie 2019 şi să fie urmată din iulie de Finlanda.
Presa finlandeză aminteşte declaraţia lui Klaus Iohannis conform căreia „situaţia s-a înrăutăţit” şi că există „o necesitate politică de a înlocui guvernul”, pe care l-a numit „un accident al democraţiei româneşti”.
„Suntem în al doisprezecelea ceas şi suntem nepregătiţi. Nu există nicio şansă a unui guvern bun sau a unei implicări corespunzătoare în afacerile europene”, este declaraţia lui Iohannis, preluată de jurnaliştii finalndezi.
În consecinţă Sipilä adeclarat că luni seară Guvernul finlandez s-a pregătit pentru o potenţială solicitare din partea Bucureştiului de a face un schimb şi a prelua de la începutul lui 2019 preşedinţia Consiliului UE, însă o astfel de solicitare nu a fost făcută.
Din contră, Guvernul român a confirmat că îşi va prelua mandatul, aşa cum s-a stabilit.
Finlanda ar urma să asigure preşedinţia Consiliului din iulie 2019.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, marţi seară, că România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfăşoară conform calendarului.
În plus, MAE susţine că exercitarea în bune condiţii a mandatului ”este un exerciţiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituţiile statului şi un dialog deschis şi onest”.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi seară, că România este pregătită să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, fiind făcute chiar pregăririle pentru Summit-ul care va avea loc în 2019 la Sibiu. Comentând declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis potrivit cărora nu suntem pregătiţi, iar Guvernul ar trebui înlocuit, Dăncilă a spus: ”Domnul preşedinte, prin îndemnurile de a răsturna Guvernul, deserveşte profund interesele României”.
Comisia Europeană a adoptat marți, în contextul mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV), cel mai recent raport al său privind progresele înregistrate de România în direcţia îndeplinirii angajamentelor asumate privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei.
Raportul publicat analizează evoluţia situaţiei din noiembrie 2017 până în prezent. Este, probabil, cel mai dur raport de până acum.
Comisia Europeană (CE) a recomandat României să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).
De asemenea, Bruxellesul recomandă României suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi de revocare în curs care vizează procurori în funcţie.
În raport se constată că, deşi România a întreprins, în vederea îndeplinirii obiectivelor de referinţă ale MCV, unele măsuri în sensul punerii în aplicare a celor douăsprezece recomandări finale emise de Comisie în ianuarie 2017, evoluţiile recente au însemnat un regres faţă de progresele de până acum şi au pus sub semnul întrebării evaluarea pozitivă din ianuarie 2017.