Tranzacții în euro cu costuri mai mici în întreaga Uniune Europeană

29 Mar 2018 | scris de Istvan Deak
Tranzacții în euro cu costuri mai mici în întreaga Uniune Europeană

Toți consumatorii și companiile vor putea beneficia pe deplin de avantajele pieței unice atunci când trimit bani, retrag numerar sau efectuează plăți în străinătate, același comision – mic sau zero – urmând să fie plătit atât pentru tranzacțiile transfrontaliere în euro, cât și pentru cele efectuate în țară, în moneda locală oficială.

Prin propunerea Comisiei Europene de miercuri, 28 martie, condițiile de tranzacționare aplicate până acum doar în zona euro urmează să fie extinse și la statele membre din afara ei, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Propunerea prevede, pentru plățile transfrontaliere în euro, perceperea unor comisioane identice cu cele pentru plățile naționale echivalente, efectuate în moneda locală, ducând astfel la scăderea acestora.

Aceasta este o schimbare majoră, deoarece comisioanele ridicate percepute în prezent reprezintă un obstacol în calea pieței unice, afectând activitățile transfrontaliere ale populației (achiziționarea de bunuri sau servicii într-o altă monedă) și ale companiilor, în special IMM-uri.

Totodată, plățile care implică monede diferite ale Uniunii vor deveni transparente, consumatorii trebuind să fie pe deplin informați cu privire la costurile de conversie monetară înainte de a efectua o astfel de tranzacție, pentru a putea să compare costurile diferitelor opțiuni de conversie și să facă o alegere corectă.

Propunerea legislativă urmează să fie transmisă Parlamentului European și Consiliului UE pentru adoptare.

 

Alte stiri din Business

Ultima oră