Marine Le Pen, obligată de Parlamentul European să restituie 300.000 de euro

31 Ian 2017 | scris de Istvan Deak
Marine Le Pen, obligată de Parlamentul European să restituie 300.000 de euro

Șefa Partidului Frontul Național din Franța, Marine Le Pen, se confruntă cu un nou scandal de corupție. Cu doar trei luni înainte de alegeri, ea este acuzată oficial că a folosit fondurile Parlamentului European (PE) pentru finanțarea activităților partidului ei din Franța.

Conform postului TF1, Le Pen trebuie să restitutie Parlamentului European până marți seara suma de 298.000 de euro. Comisiile abilitate au stabilit că ea și-a plătit consilierii din bani UE, însă aceștia prestau servicii pentru partidul FN din Franța, încălcând astfel legislația europeană. O altă restituire de 42.000 de euro a fost amânată până la data de 28 februarie.

Practic, Le Pen și-a finanțat partidul cu bani de la Parlamentul European. Activitățile euroscepticilor de la Frontul Național se află de mai mult timp în vizorul comisiilor Parlamentului European. La rândul ei, justiția franceză a deschis o anchetă pe această temă.

Le Pen este candidata Frontului Național la alegerile prezidențiale din 23 aprilie. Nu ar fi prima acuzație de acest gen cu care se confruntă familia ei. În urmă cu mai mulți ani, tatăl ei și fondatorul partidului Jean-Marie Le Pen a fost obligat de PE să restituie 320.000 de euro, reprezentând plăți către colaboratori fictivi. Fiindcă a refuzat să plătească, PE i-a retras o parte din pensia ce i se cuvenea. 

Marine Le Pen a atacat în termeni duri decizia comisiilor PE. “Protestez în mod public împotriva acestui demers, care este instrumentat de adversarii politici din Parlamentul European”, a declarat Le Pen, pentru TF1.

Dacă nu va restitui suma solicitată, ca și în cazul tatălui ei, Le Pen va rămâne pe viitor fără o parte din bugetul garantat.

Favorită în alegeri

Marine Le Pen este în continuare favorită în sondajele din Franța.

Un sondaj al Kantar Sofres indică 25 de procente pentru Le Pen, în timp conservatorul Francois Fillon are 22% și independentul Emmanuel Macron are 21%.

Doi candidați intră în turul II al alegerilor prezidențiale din 7 mai, și toate estimările indică faptul că Le Pen va fi învinsă, indiferent cine va fi contracandidat.

În anul 2002, tatăl acesteia, Jean-Marie Le Pen, care a fondat Frontul Național, a intrat în turul final al alegerilor prezidențiale, dar a fost învins de Jacques Chirac, cu un scor zdrobitor.

Conform sondajului, publicat de Le Figaro, în confruntarea finală ar câștiga Francois Fillon cu un scor de 60% dintre voturi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră