Acest acord, cunoscut sub numele de Acordul-umbrelă cu SUA, se referă la schimbul de date cu caracter personal atunci când e vorba de infracțiuni, inclusiv de terorism. ”Acest acord se referă la standarde ridicate și o mai bună protecție a datelor personale atunci când se fac schimburi de date între autoritățile judiciare din UE și cele din Statele Unite.
Cazul Edward Snowden ( urmărit de serviciul secret american, fiind acuzat de înaltă trădare, pentru dezvăluirea spionajului la nivel mondial) a fost foarte important pentru a arăta că SUA trebuie să îndeplinească niște standarde de protecție a datelor atunci când vine vorba de securitate. Am insistat pentru acest acord, acordul-umbrelă, care urmează a fi votat pentru a restabili încrederea populației în autorități. Suntem foarte fericiți că am reușit, cel puțin în ceea ce privește autoritățile judiciare, pentru că serviciile secrete nu sunt acoperite de acest acord. Încă mai trebuie să lucrăm și să îmbunătățim această parte”, a subliniat politicianul german.
Legea americană privind căile de atac judiciare - Judicial Redress Act - a fost semnată de către președintele american Barack Obama la 24 februarie 2016 și a deschis drumul pentru semnarea Acordului-umbrelă. Legea le conferă cetățenilor europeni și cetățenilor din alte țări aliate SUA dreptul de a revizui și corecta informațiile inexacte care îi privesc, deținute de agențiile federale americane în temeiul Legii americane privind confidențialitatea.
”Judicial Redress Act este o lege foarte importantă. Pentru prima oară în istorie, SUA și-a deschis drepturile fundamentale pentru cetățenii non-americani și pentru rezidenți. Acest lucru este important, pentru că altfel nu mai puteau fi transferate date către Statele Unite. Curtea Europeană de Justiție a decis deja că acest lucru este un element esențial al unui astfel de acord.
Nimeni nu știe ce va aduce Administrația Trump și ce politică va avea referitoare la protecția datelor și la transferul de date. Cu toate acestea, am asigurat că acest acord fie este implementat în totalitate de SUA, fie nu intră deloc în vigoare și situația rămâne așa cum este în present”, a mai spus acesta.
Europarlamentarul este convins că acordul va afecta și situația din Europa. ”Acest acord îmbunătățește și situația din Europa, pentru că, de exemplu, multe state membre au acorduri cu SUA care oferă standarde foarte scăzute de protecție a datelor. Pe de altă parte, avem nevoie, de asemenea, să îmbunătățim în continuare standardele de protecție a datelor din statele noastre membre și la nivelul UE atunci când vine vorba de autorități judiciare, ca o condiție prealabilă pentru o mai bună cooperare împotriva criminalității și a terorismului”, a încheiat Jan Philipp Albrecht.