Scena politică din Franța, bulversată. Parchetul îl vrea pe Sarkozy. Cineva se bucură pe margine

06 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Scena politică din Franța, bulversată. Parchetul îl vrea pe Sarkozy. Cineva se bucură pe margine


Parchetul din Paris a cerut trimiterea în judecată a lui Nicolas Sarkozy. Fostul președinte este acuzat de finanţare ilegală a campaniei sale electorale din 2012 în cadrul afacerii zise și ”Bygmalion”.
Alături de el mai sunt alte 13 nume de persoane inculpate.
Vestea este cu atât mai proastă pentru Sarkozy, cu cât acesta este candidat la primarele conservatorilor în vederea alegerilor prezidențiale din 2017.
El a fost inculpat în februarie în acest dosar, al cărui nume vine de la compania care gestiona conturile partidului său, UMP, la alegerile din 2012.
Anchetatorii consideră că Sarkozy, candidatul din 2012, nu avea cum să nu știe despre derapajele în materie de cheltuieli la acea vreme, mai ales că erau contabili care atrăseseră atenția asupra acestora. Parchetul îl consideră deplin responsabil de banii cheltuiți în campania din 2012, deși în timpul anchetei acesta nu a fost incriminat de niciunul dintre protagoniștii afacerii. Nimeni nu a spus că Sarko ar fi fost la curent cu facturile false care au circulat între UMP și Bygmalion.
În plan judiciar, finanţarea ilegală a campaniei electorale este pasibilă de plata a 3.750 de euro amendă şi un an închisoare. După rechizitoriul Parchetului, judecătorii de instrucţie trebuie să decidă dacă îl trimit sau nu pe Nicolas Sarkozy în faţa tribunalului corecţional. Teoretic ei au o lună la dispoziţie, începând cu 30 august – data deciziei Parchetului – ca să-şi exprime părerea. Aşadar, ordonanţa judecătorilor ar interveni înaintea primarelor organizate de conservatori pe 20 şi 27 noiembrie ca să-şi desemneze candidatul pentru prezidenţialele din 2017. Lucru care riscă să umbrească şi chiar să compromită ambiţiile fostului şef de stat în cursa spre un nou mandat.
Rămâne de văzut apoi, în cazul în care un proces va avea loc, ce dată pentru audieri va alege preşedintele Tribunalului. In principiu, procesul, dacă proces va fi, ar putea avea loc în plină campanie electorală, scrie rfi.ro. În Franţa însă, în numele separării puterilor în stat, nu sunt organizate niciodată procese în timpul campaniilor electorale.
Apoi, în cazul în care ar ieşi învingător şi la primare şi la prezidenţiale, Nicolas Sarkozy ar beneficia de imunitatea prezidenţială şi ar scăpa de proces.
Necazurile judiciare ale lui Sarkozy au fost şi vor fi şi de acum încolo subiect de dispută între susţinătorii şi adversarii săi politici, inclusiv din propria-i tabără. Dar nu aceasta e principala problemă, ci faptul că extremiștii de dreapta ar putea fi beneficierii indirecți ai problemelor cu justiția ale lui Sarkozy.
O campanie electorală din peisajul căreia dispare un candidat incomod și puternic precum Sarkozy va lăsa cale liberă extremei-drepte pentru a arăta cu degetul înspre clasa politică franceză, atât stânga, cât și dreapta, care sunt ”toți o apă și-un pământ”.
Doamna Marine Le Pen, șefa Frontului Național, nu are acum de făcut decât să-și calibreze tirul discursului politic pe ambele tabere, având un motiv în plus de atac.

Alte stiri din Externe

Ultima oră