Măsurile pe care cetățenii UE le consideră cele mai urgente: lupta împotriva finanțării grupurilor teroriste (42%), lupta împotriva originilor terorismului și radicalizării (41%) și întărirea controalelor de la frontierele externe (39%).
Eurodeputații au adoptat în noiembrie o rezoluție privind prevenirea radicalizării online și în închisori prin educație și incluziune socială. În mai, Parlamentul European a aprobat noi puteri pentru Europol, agenția UE pentru aplicarea legilor. De exemplu, Europol-ul poate cere administratorilor paginii Facebook să șteargă anumite pagini gestionate de către statele islamice.
În plus, eurodeputații lucrează la elaborarea unor controale obligatorii pentru verificarea cetățenilor UE care intră și pleacă din UE. Parlamentul lucrează la o nouă directivă care are scopul de a incrimina actele pregătitoare (călătoria în străinătate, furnizarea sau primirea anumitor cursuri pregătitoare...) și la un regulament care să verifice cetățenii UE care intră și pleacă din UE.
Măsurile pe care românii le consideră cele mai urgente: întărirea controalelor de la frontierele externe (50%), lupta împotriva finanțării grupurilor teroriste (39%) și lupta împotriva originilor terorismului și radicalizării (29%).