Macron pune sub semnul întrebării măsurile luate de China

17 Apr 2020 | scris de A.A.
Macron pune sub semnul întrebării măsurile luate de China

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ridicat problema măsurilor luate de prezentanții Chinei pentru a preveni răspândirea coronavirului și și-a exprimat certitudinea că ”s-au petrecut anumite evenimente pe care noi nu le știm”, potrivit BBC News.

Macron a afirmat pentru Financial Times că este naiv din partea Chinei să considere că au făcut față crizei mult mai bine ca restul țărilor afectate. Această remarcă vine în urma apariției unui articol pe site-ul ambasadei Chinei prin care acuză statele din vest că și-ar fi lăsat bătrânii să moară în azile.

Ministrul de externe francez a solicitat o reacție oficială din partea autorităților chineze, ca urmare purtătorul de cuvânt Zhao Lijian a declarat că este o neînțelegere la mijloc și cu siguranță Franța a luat cele mai bune decizii pentru a-și proteja cetățenii.

Franța a raportat 141.000 cazuri pozitive și aproape 18.000 decese. China și-a revizuit ieri datele oficiale și au raportat cu 1290 decese mai mult decât în datele inițiale.

Întrebat de Financial Times dacă absența unor măsuri rapide și clare din partea Chinei pentru a limita pandemia a dus la o expunere a slăbiciunilor statelor democratice, Macron a ținut să sublinieze diferențele enorme dintre statele democratice care protejează drepturile omului și statele totalitare unde adevărul este cenzurat.

”Încă nu se cunoaște tot adevărul. Sunt lucruri care nu au fost transmise la timp sau omise în totalitate”, a adăugat Macron.

Președintele francez se alătură unui grup mai mare de reprezentanți ai guvernelor care au ieșit cu acuze directe către China condamnând lipsa de deschidere în comunicarea cifrelor exacte, amânarea declarării stării de urgență ce a dus la o răspândire a coronavirului care nu este gestionată nici până la sfârșitul lunii aprilie.

UPDATE

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a mulţumit vineri lui Emmanuel Macron pentru 'leadership-ul' său în răspunsul internaţional la pandemia de COVID-19, în contextul în care SUA şi-au suspendat finanţarea pentru organizaţie şi preşedintele francez şi-a exprimat îndoiala în legătură cu gestionara crizei de către China, potrivit AFP.

"Vă mulţumesc mult, preşedinte Emmanuel Macron, pentru leadership-ul dvs. în acţiunea sanitară internaţională", a scris şeful OMS într-o postare pe contul său de Twitter.

UPDATE

China a făcut apel vineri la unitate internaţională în faţa coronavirusului, după criticile formulate de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de mai multe capitale occidentale privind gestionarea epidemiei de către Beijing.

Alte stiri din Externe

Ultima oră