Jurnalista din Rusia care a protestat contra războiului a fost eliberată

15 Mar 2022
Jurnalista din Rusia care a protestat contra războiului a fost eliberată

Marina Ovsiannikova, jurnalist la principalul canal rus, Pervi Kanal, care a întrerupt știrile de televiziune difuzând un mesaj împotriva războiului din Ucraina a primit doar o mică amendă si a fost eliberata, scrie Huffington Post.

Aparitia sa în mijlocul principalelor știri de televiziune din Rusia a transformat-o imediat într-o icoană globală, în timp ce Rusia continuă invadarea Ucrainei. În această marți, 15 martie, jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fost eliberată de autoritățile țării sale după ce a fost condamnată la plata unei amenzi.

Aceasta se ridică la 30.000 de ruble, sau aproximativ 250 de euro, și se referă doar la mesajul video difuzat de Marina Ovsiannikova pe rețelele de socializare. În aceasta, înregistrat înainte de intervenția ei la jurnalul de știri, ea a denunțat „crima” comisă de Rusia prin invadarea Ucrainei.

Pe de altă parte, dacă a fost eliberată pentru acest aspect al dosarului, riscă în continuare un proces penal care s-ar putea solda cu pedepse grele cu închisoarea. Dacă va fi urmărită penal pentru publicarea de „informații false” despre armata rusă, ea riscă până la 15 ani de închisoare.

„Rămân convinsă că Rusia comite o crimă”
Deocamdată, sentința înseamnă doar că această angajată a unui canal pro-Kremlin scapă de închisoare pentru mesajul ei video, pentru care s-ar fi confruntat cu zece zile de închisoare din cauza legislației rusești foarte stricte privind demonstrațiile. În acest caz, Marina Ovsiannikova a fost găsită vinovată de săvârșirea unei „infracțiuni administrative” pentru care a fost, prin urmare, amendată, potrivit unui jurnalist de la Agence France Presse care a fost prezent la audiere.

În timpul apariției în instanță, Marina Ovsiannikova a negat orice vinovăție. „Rămân convinsă că Rusia comite o crimă (...) și că este agresorul Ucrainei”, a afirmat ea cu mare calm.

Cu toate acestea, un consilier al jurnalistei (care este și mamă a doi copii minori) a declarat pentru AFP că jurnalista și-a exprimat îngrijorarea că împotriva ei va fi intentată o urmărire penală.

Sursa: Huffington Post 

Alte stiri din Externe

Ultima oră