Cuvântul „război” interzis la televiziunea rusă: cum tratează mass-media din Rusia invazia?

15 Mar 2022
Cuvântul „război” interzis la televiziunea rusă: cum tratează mass-media din Rusia invazia?

Luni, 14 martie, în cadrul unei știri de televiziune a primului canal rus, o jurnalista a trecut pe la spatele prezentatorului cu o pancartă pe care se putea citi: "Opriți războiul. Nu credeți în propagandă. Mințim". Live-ul a fost imediat întrerupt, scrie FranceInfo.

"Război". Cuvântul este interzis de autoritățile ruse. Pe 5 martie, o lege adoptată cu o zi înainte de Camera inferioară a Parlamentului (Duma) prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare în cazul difuzării de informații care vizează „discreditarea” forțelor armate. Nicio media nu scapă de asta. Cei care au încercat să facă acest lucru sunt acum interziși și în mare parte închiși.

Ucrainenii sunt numiti „gunoaie” și „idioți”

Televiziunea, controlată în totalitate de guvern, este releul fidel și chiar puțin mai mult. Operațiunea militară specială este prezentată ca se derulând conform planului, trupele ruse suferind puține pierderi. Și când se vorbește despre ucraineni, uneori sunt prezentati în termeni foarte agresivi, asa cum a făcut prezentatorul vedetă Vladimir Soloviev, al cărui talk-show este urmărit de milioane de telespectatori. „Ceea ce mă uimește este cât de gunoaie pot fi”, a spus el.

 

„Sunt gata să distrugă Odesa. Au prins-o ei înșiși în capcană”, spune Vladimir Soloviev, prezentator vedetă al televiziunii ruse la Franceinfo

"Sunt gata să distrugă Kievul, continuă moderatorul. Dar ce idioți! Ar trebui să fii prost să pui echipament militar în zone rezidențiale și să crezi că nu se va întâmpla nimic."

Un francez în consultantului
În preajma lui Vladimir Soloviev, vorbitorii se succed. Duminică seara, în emisiune era un francez. Xavier Moreau este un fost ofițer de parașutist, care locuiește la Moscova de 20 de ani. Rolul său: de a analiza starea opiniei publice în Franța. "Din cauza propagandei, francezii cred că, după ce a eliminat Ucraina, Rusia va lansa un asalt asupra Franței. Francezilor le este frică. Li se spune că Rusia va lansa un asalt asupra Europei si va reconstrui Uniunea Sovietică de la Paris. Nu glumesc”, spune el.

Pentru a contracara această propagandă, inginerii informatici ucraineni și-au lăsat deoparte activitatea profesională pentru a contraataca. Armele lor: un computer și o conexiune la internet.

Sursa: FranceInfo

Alte stiri din Externe

Ultima oră