Pe măsură ce pandemia încă nu a fost controlată la nivel global, cadrele medicale se luptă pentru fiecare pacient confirmat, cercetătorii sunt într-o cursă nebună pentru a descoperi un tratament și un vaccin anticoronavirus, un alt element incert apare la suprafață: care este cifra reală a deceselor?
The New York Times a intrat în posesia datelor oficiale din fiecare țară și a putut observa că în ultima lună au decedat cel puțin 26.000 oameni din cauze incerte, în afara spitalelor, exceptând decesele confirmate COVID.
Aceste cifre au fost comparate cu cele înregistrate în anii precedenți din 11 țări și s-a descoperit că media deceselor a fost cu mult depășită: Parisul a înregistrat de două ori mai multe decese decât în anii trecuți, excluzând decele în urma infectării cu coronavirus, iar New York-ul a înregistrat de 4 ori mai mulți decedați.
Cifrele oficiale generează haos și măsuri de relaxare adoptate în mod diferit de la o țară la alta.
În Asia autoritățile au decis impunerea de noi măsuri de distanțare după ce au constatat că se lovesc de al doilea val de îmbolnăviri. Honk Kong a extins măsurile până pe 7 mai, Singapore până pe 1 iunie pe măsură ce au început să confirme cazuri noi de infectări din import.
Italia, cea mai afectată țară din Europa de pandemie a declarat că vor creiona un plan de relaxare a restricțiilor, urmând modelele adoptate de Germania, Spania sau Danemarca.
Decesele non-covid sunt puse fie pe seama supraaglomerării spitalelor din această perioadă și pe lipsa asistenței medicale de care avea nevoie oamenii, pe cauza naturale sau în urma unor afecțiuni grave preexistente.
Din analizele efectuate de NY Times s-a putut vedea că este imposibil de a declara cifre cât mai aproape de realitate în vremea pandemiei, nu din cauza dorinței statelor de a ascunde realitatea, ci pur și simplu nicio țară nu are capacitatea suficientă de testare. La nivel global de la începutul pandemiei până la sfârșitul săptămănii trecute au decedat aproximativ 160.000 oameni, pacienți netestați.
O altă problemă majoră a acestor cifre este faptul că autoritățile transmit doar decesele survenite în spital, nicio țară neputând să verifice decesele din orice altă unitate.
Organizația Mondială a Sănătății a tras noi semnale de alarmă legate de aceste relaxări a restricțiilor, precizând că punctul critic al pandemiei nu a fost încă depășit.