Coronavirus în Turcia: cifrele oficiale din Istanbul demonstrează că situația este mult mai gravă în toată țara

21 Apr 2020 | scris de A.A.
Coronavirus în Turcia: cifrele oficiale din Istanbul demonstrează că situația este mult mai gravă în toată țara

Luni, Turcia a depășit cifrele transmise de oficialii chinezi: luni s-au înregistrat peste 90.000 de pacienți confirmați cu noul coronavirus, iar numărul deceselor a ajuns la 2.140.

În urma proiecțiilor realizate de The New York Times pe baza cifrelor oficiale transmise de autoritățile locale din Istanbul, realitatea în Turcia depășește cu mult cifrele oficiale relatate de guvern în fiecare zi. Doar la nivel local s-au raportat cu peste 2000 decese mai mult decât previzionările inițiale în perioada 9 martie – 12 aprilie. Aceste simulări au la bază decesele din ultimii doi ani din aceeași perioadă, acestea depășind cu mult raportările la nivel de țară ale autorităților centrale.

Numărul deceselor a crecut foarte mult din momentul declanșării pandemiei, chiar dacă nu toate sunt decese cauzate de noul coronavirus.

Guvernul susține că a luat toate măsurile de prevenție mult mai devreme decât alte țări, a oprit toate zborurile, a închis granițele către zonele roșii declarate în acel moment, a închis școlile, restaurantele și barurile încă de la mijlocul lunii martie atunci când a fost confirmat primul caz infectat pe teritoriul Turciei.

Reprezentanții sistemului medical au declarat că măsurile au fost luate totuși prea târziu, nu a oprit la timp tranzitul turiștilor internaționali, a neglijat organizarea unor anchete epidemiologice ample și nu a reușit să protejeze cetățenii.

Dr. Sinan Adiyaman, șeful Asociației Medicilor din Turcia a confirmat că în luna februarie, autoritățile au ignorat orice măsuri transmise ce se impuneau încă de atunci pe măsură ce virusul începea să facă ravagii în Europa.

Primul caz confirmat a fost pe 17 martie, dar conform cifrelor analizate de experții New York Times, numărul deceselor în Istanbul a crescut foarte mult comparativ cu mediile anilor precedenți, ceea ce sugera că oamenii erau deja infectați, dar nimeni nu efectua teste.

Toate țările din Europa se străduie să transmită cifre cât mai exacte, dar, sub presiunea pandemiei, este foarte greu de trasat o linie între decesele de orice altă natură și decesele COVID.

Alte stiri din Externe

Ultima oră