Peste 400 de mercenari ruși, apropiați de Kremlin, ar fi fost trimiși pentru uciderea șefului statului ucrainean și a guvernului său și să pregătească terenul pentru ca Moscova să preia controlul, potrivit ziarului britanic The Times citat de Le Figaro.
Ei ar fi ajuns în Ucraina deja în urmă cu cinci săptămâni, potrivit cotidianului britanic The Times. În timp ce bombardamentele de la Kiev s-au reluat luni dimineața, 28 februarie, peste 400 de mercenari ruși ai forței Wagner, din Africa, ar fi ajuns în capitala Ucrainei cu o singură misiune: asasinarea președintelui Volodimir Zelenski.
Acești milițieni aparțin grupului Wagner, apropiat de Kremlin, finanțat de oligarhul rus Evgheni Prigorjin. În 2021, BBC a estimat că 10.000 de mercenari au luptat sub steagul grupului lui Wagner în ultimii șapte ani. În același an Uniunea Europeană le-a condamnat acțiunile acuzându-i că „alimentează violența, jefuiesc resursele naturale și intimidează civilii cu încălcarea dreptului internațional”.
Et les mercenaires de la Wagner, baptisée ainsi en hommage au compositeur préféré d’Hitler par son chef, couvert de tatouages nazis. Voilà ceux qui agitent les séparatistes et occupent le Donbass pour soit-disant « dénazifier » l’Ukraine.
— Caroline Fourest (@CarolineFourest) February 28, 2022
????https://t.co/9AHYViMtH4 pic.twitter.com/fM1eAWWqri
Guvernul ucrainean a aflat de prezența lor printr-o notă de la serviciile sale secrete declarând o interdicție strictă de a ieși din case timp de 36 de ore ”pentru a mătura orașul de sabotorii ruși, avertizându-i pe civili că vor fi văzuți ca agenți ai Kremlinului și riscă să fie „lichidați” daca ies afară în aceasta perioadă. Interdicția a fost ridicată luni dimineață la ora locală 8 a.m.
Cine sunt mercenarii „Wagner” care au permis Rusiei să-și extindă influența
Evgheni Prigojin, alias „bucătarul lui Putin”, este considerat "nașul" grupului „Wagner”. Oligarhul este, de asemenea, notoriu șeful puternicelor „fabrici de troli” din spațiul cibernetic. El este vizat de sancțiunile americane pentru interferență electorală în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 și căutat de FBI pentru „fraudă”. Grupul își ia numele de la liderul său operațional, Dmitri Utkin, alias „Wagner”, un fost membru al grupurilor speciale de intervenție (spetsnaz) ale GRU,sereviciul de informații militare.
Vladimir Putin a negat în repetate rânduri orice legătură între stat și armată cu mercenarii. „Dacă există cetățeni ruși (în Libia), ei nu reprezintă interesele statului rus și nu primesc bani de la statul rus”, a declarat în special Putin, chestionat în ianuarie 2020 cu privire la prezența mercenarilor „Wagner” - 800 la 1200 conform unui raport ONU - cu forțele antiguvernamentale ale mareșalului Khalifa Haftar.
The Wagner Group … operating as an arm-length branch of the [Russian] state, flew in mercenaries from Africa five weeks ago on a mission to decapitate Zelensky’s government in return for a handsome financial bonus.https://t.co/ovL1dRQm7k
— ClearingTheFog (@clearing_fog) February 28, 2022
Cu toate acestea, potrivit Centrului Carnegie din Moscova, „Wagner” este „cel mai prost păstrat secret al Rusiei”. Potrivit acestui centru de analiză, intervievat de AFP, grupul are două roluri: „să ofere Kremlinului o oportunitate de negare atunci când desfășoară luptători în zone de război și să servească drept instrument gata făcut pentru a-și consolida influența în „statele receptive” . Într-un fel, sunt „peștii pilot” ai Kremlinului, pârghii de influență care permit desfășurarea operațiunilor militare rămânând cât mai vagi pe lanțurile de comandă fără a-și asuma riscuri politice. Un principiu strategic creat în anii 1950 de CIA sub denumirea de „negare plauzibilă”.
Grupul ar avea câteva mii de oameni, în special veterani ai armatei sau ai serviciilor de securitate. Majoritatea au trecut prin centrul de instruire „Wagner” din Molkino, în regiunea Krasnodar, foarte aproape de o bază militară rusă. Potrivit diverselor surse, aproximativ 500 de mercenari au fost uciși în acțiune, inclusiv 300 în Siria. Și grupul a suferit, de asemenea, eșecuri, în special în Sudan și Mozambic - unde câțiva dintre membrii săi au fost uciși și de unde a trebuit să se retragă, spune Le Figaro