Din cauza lipsei stocurilor disponibile, Berlinul ia în considerare acum livrările făcute direct de industria de armament, scrie BFMTV
Germania aproape că și-a epuizat posibilitățile de a furniza Ucrainei echipamente extrase din rezervele armatei sale, Bundeswehr, dar lucrează la livrări efectuate direct de industria armamentului, a declarat sâmbătă ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.
„Pentru livrările din stocurile Bundeswehr, trebuie să spun sincer că am atins o limită între timp”, a declarat ministrul pentru ziarul Augsburger Allgemeine. Armata germană trebuie să-și mențină capacitatea de acțiune și să poată „garanta apărarea țării și a Alianței Atlantice” (NATO), a adăugat ea.
„Dar asta nu înseamnă că nu putem face mai mult pentru Ucraina, așa că am clarificat ce poate furniza industria în mod direct” la Kiev, continuă Lambrecht. Berlinul se consultă „continuu cu Ucraina pe acest subiect”.
Până la invazia rusă din 24 februarie, Germania a fost reticentă, din motive istorice, să trimită arme în Ucraina deși aceasta le cerea în fața tensiunilor în creștere cu Moscova. Cancelarul Olaf Scholz a dat înapoi, iar forțele ucrainene au primit deja arme antitanc, lansatoare de rachete și rachete sol-aer de la Berlin.
„Bundesverteidigungsministerin Christine Lambrecht räumt ein, dass die Kapazitäten der Bundeswehr erschöpft sind. Weitere Lieferungen von Waffen und Material seien nicht möglich, die Ukraine müsse direkt bei den Herstellern ordern.“
— Rosi Lux???????????????????????? (@rosi_lux) April 9, 2022
https://t.co/dptJwYl8Py
Dezbatere despre trimiterea armelor
Dar conflictul din Ucraina a aruncat o lumină dură și asupra stării „alarmante” a Bundeswehr, potrivit comisarului pentru apărare al Bundestag (parlamentului), Eva Högl.
Șeful diplomației ucrainene Dmytro Kouleba a cerut joi membrilor NATO să îi furnizeze rapid mai multe echipamente militare, inclusiv arme grele.
„Este clar că Germania poate face mai mult, având în vedere rezervele sale”, a spus el.
Ucrainenii au solicitat în special de la Berlin furnizarea a o sută de vehicule blindate de tip Marder. Bundeswehr are astfel de vehicule produse de compania germană Rheinmetall.
Rheinmetall ar putea pregăti rapid aproximativ douăzeci de vehicule blindate, în prezent în curs de întreținere, pentru forțele ucrainene, a declarat șeful companiei Armin Papperger pentru Spiegel în această săptămână.
Potrivit presei germane, problema unei astfel de livrări este dezbătută de experții guvernamentali în securitate, deoarece ridică probleme de fezabilitate tehnică, întârzieri logistice și menținerea la zi a arsenalului german.
Germania urmează să-și majoreze semnificativ cheltuielile militare în acest an și să creeze un fond excepțional de 100 de miliarde de euro pentru a-și moderniza armata cu obiectivul de a atinge 2% din PIB recomandat de NATO.