Președintele Donald Trump a declarat în urmă cu câteva zile că vârful pandemiei a fost cel mai probabil depășit și vrea ca economia să repornească în curând. După ce a prezentat un plan federal în care țara se va deschide etapizat, dar a lăsat decizia de a ridica restricțiile guvernatorilor, le-a reproșat unora dintre aceștia, din tabăra democrată rivală, că sunt prea stricți, precizează BBC News.
Trump a declarat că țara se poate deschide în maxim 14 zile, prin intermediul a trei etape principale de deschidere a afacerilor fiecare bazându-se pe responsabilitatea cetățenilor, pe măsuri de igienă stricte și pe distanțarea socială la locul de muncă.
În mai multe orașe au ieșit oameni în stradă să ceară ridicarea carantinei. Donald Trump a amplificat vocile acestora scriind pe Twitter: "Eliberați Michigan!", "Eliberați Minnesota!", "Eliberați Virginia!".
Donald Trump: „Cred că unele lucruri sunt prea dure. Sunt oameni care își exprimă opinia. Îi înțeleg și văd că sunt oameni muncitori. Mie îmi par oameni responsabili. Au fost tratați cam dur.
Sper să organizăm mitinguri. Este bine pentru țară, este bine pentru moral, este bine din multe puncte de vedere. Este un mod excelent de a transmite un mesaj.
Câștigăm acolo unde facem mitinguri”.
Gretchen Whitmer, guvernator: „Sper că asta nu va încuraja protestele. Vreau să fie clar. Decizia de a redeschide anumite sectoare ale economiei va fi luată pe baza datelor, pe știință și pe cele mai bune recomandări medicale pe care le avem. În acest moment, în Michigan, curba epidemică încă evoluează și distanțarea socială încă este crucială.”
Michigan numără aproape 2.000 de morţi, Virginia 208 şi Minnesota 87 de decese.
Aceste trei state sunt conduse de guvernatori democraţi care le-au ordonat locuitorilor să rămână acasă.
În aceste state, manifestanţii au încălcat în această săptămână ordinul de a rămâne acasă pentru a protesta faţă de măsurile de izolare şi a îndemna guvernatorii să repornească economia.
În Minnesota, la St Paul, sub sloganul "Eliberaţi Minnesota!" s-au strâns câteva sute în faţa reşedinţei guvernatorului Tim Walz, potrivit presei locale.
La Lansing, capitala Michigan, au fost aproximativ 3.000 miercuri, unii înarmaţi, care au denunţat-o pe guvernatoarea democrată Gretchen Whitmer, unii cerând "să fie închisă", alţii purtând banderole în favoarea lui Donald Trump.
Numărul manifestanților variază de la câțiva zeci de oameni în Virginia, la câteva mii de oameni revoltați în Michigan.
Statele Unite au depășit 710.000 de cazuri de coronavirus confirmate și 37.000 de morți. Este țara cea mai afectată din lume, a înregistrat încă 4.591 de decese în decurs de 24 de ore. Bilanțul cuprinde de această dată și decesele "probabil" provocate de coronavirus, care nu fuseseră inițial luate în calcul al Universității Johns Hopkins, confirm BBC News.