Doi voluntari britanici au fost „capturați” în Ucraina

29 Apr 2022
Doi voluntari britanici au fost „capturați” în Ucraina

Doi voluntari britanici au fost „capturați” de soldații ruși în Ucraina, a declarat vineri (29 aprilie) o organizație non-profit din Marea Britanie, Presidium Network, scrie AFP citata de Le Figaro

„Doi cetățeni britanici, care lucrează ca voluntari fără legătură cu noi, dar cunoscuți de noi, Paul Urey și Dylan Healy ”, au fost „prinși luni de armata rusă la un punct de control din Ucraina”, a spus Dominik Byrne, unul dintre fondatorii acestui ONG într-o declarație transmisă AFP. Potrivit Presidium, aceștia au dispărut în timp ce conduceau pentru a ajuta la evacuarea unei femei și a doi copii la Dniprorudne, în regiunea Zaporojia din sud. Ultimul contact datează de la ora 4:00.

„L-au pus pe soțul ei să se întindă la pământ”
După arestarea lor, casa acestei femei „a fost luată cu asalt de soldați ruși înarmați” și ei „l-au făcut pe soțul ei să se întindă pe pământ și l-au întrebat de unde îi cunoaște pe acești spioni britanici”, a spus Dominik Byrne, subliniind că cei doi bărbați erau voluntari umanitari care au plecat din proprie iniţiativă în Ucraina. Mama lui Paul Urey, Linda, a spus că este „extrem de îngrijorată” într-un mesaj transmis de Presidium. „Știm că fiul meu Paul și prietenul său, care a fost voluntar de ajutor umanitar în Ucraina, au fost capturați de ruși”, a spus Linda Urey. „Vrem sprijinul tuturor pentru a-mi aduce fiul acasă”, a spus ea, adăugând că „este diabetic de tip 1 și are nevoie de insulină”.

Originar din Manchester și Warrington în nordul Angliei, Paul Urey este prezentat ca un bărbat care nu a servit în armată, dar a petrecut opt ​​ani în Afganistan ca antreprenor civil, în timp ce Dylan Healy a lucrat într-un lanț hotelier din Marea Britanie. Prezidium a declarat că a luat legătura cu Ministerul de Externe britanic, care caută de urgență informații despre acești doi cetățeni.

Vestea vine la o zi după ce un purtător de cuvânt al ministerului a anunțat că un britanic a fost ucis în Ucraina și altul este dispărut. Ministrul britanic de externe Liz Truss părea inițial să-i sprijine pe britanicii care doreau să meargă pe front dar fusese contrazisă de ministrul apărării și oficialii militari. Diplomația britanică își sfătuiește cetățenii să nu călătorească în Ucraina și a avertizat că orice persoană care călătorește în zone de conflict pentru a se angaja în activități ilegale se confruntă cu sancțiuni la întoarcerea în Marea Britanie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră