Obuze cu săgeți, o nouă armă de război folosită în Bucha

26 Apr 2022
Obuze cu săgeți, o nouă armă de război folosită în Bucha

Potrivit martorilor, armata rusă ar fi folosit acest tip de arme, potențial foarte mortale, în zonele urbane, scrie ziarul Le Parisien.

În timp ce luptele continuă în sudul și estul Ucrainei, nordul țării își vindecă rănile, iar locuitorii săi mărturisesc atrocitățile pe care războiul le-a lăsat în urmă. În Bucha, unde anchetatorii ONU încearcă să adune dovezi ale unor posibile crime de război comise de armata rusă, criminaliştii spun că câteva zeci de civili au fost ucişi de săgeţile minuscule de metal dintr-un obuz tras de artileria rusă, dezvăluie The Guardian.

Aceste obiecte au fost găsite încastrate în capetele și piepturile cadavrelor, adaugă cotidianul britanic, care a făcut ca fotografiile săgeților să fie examinate de experți independenți în arme.

Un jurnalist de la Washington Post a remarcat prezența acestor proiectile metalice în grădina unui locuitor din Bucha. Potrivit acestei femei ucrainene, mii de săgeți au fost trase după ce un obuz a explodat „undeva deasupra capului ei”, cu puțin timp înainte ca soldații ruși să se retragă din oraș la sfârșitul lunii martie.

„Dacă te uiți cu atenție la pământul din jurul casei mele, vei găsi mult mai multe”, i-a arătat ea jurnalistului american. Unele dintre aceste săgeți au intrat ca niște cuie în mașina ei.

Lungi de trei centimetri, arată ca niște cuie înguste de oțel, echipate cu patru aripioare în spate. Un obuz poate conține câteva mii. Când explodează, săgețile se împrăștie ca o ploaie de cuțite într-un arc conic de aproximativ 300 m lățime și 100 m lungime, spune Amnesty International. Aripioarele se desprind adesea la impactul cu un individ, provocând o a doua rănire.

„Funcționează ca obuzele de șrapnel, care, atunci când explodează, proiectează bucăți de metal, precum cuie sau șuruburi, cu scopul de a ucide o mulțime de oameni”, explică Xavier Tytelman, fost aviator militar și specialist în siguranța aeriană.

Potrivit lui Neil Gibson, expert în arme al grupului britanic Fenix ​​​​Insight, săgețile găsite la Bucha proveneau probabil dintr-un obuz de artilerie 3Sh1 de 122 mm. „Un alt proiectil neobișnuit și rar folosit. De data aceasta este echivalentul rusesc al proiectilelor anti-personal Beehive (APERS)… Funcționează ca un proiectil de obuz real, dar este plin cu săgeți și de un liant de ceară”, a explicat el pe Twitter.

În timp ce săgețile nu sunt interzise de dreptul internațional, folosirea de arme letale imprecise în zonele civile reprezintă o încălcare a convențiilor internaționale. „Explozia provoacă o împrăștiere a obiectelor care dăunează mult și pot afecta civili, așa că este interzisă”, rezumă specialistul.

„Săgețile sunt o armă antipersonal concepută pentru a pătrunde în vegetația densă și a lovi un număr mare de soldați inamici. Ele nu ar trebui să fie folosite niciodată în zonele urbane civile”, amintește Amnesty International.

Un palestinian ucis în 2008

Săgețile au fost deja folosite, într-o versiune complet diferită, în timpul Primului Război Mondial. Au fost atunci aruncate din avioane direct în tranșee, „pentru că nu aveau explozibili și aceste muniții sunt ușoare”, notează Xavier Tytelman. Apoi au reapărut în timpul războiului din Vietnam, spune Washington Post.
De asemenea, armata israeliană le-a folosit periodic în operațiuni militare din Gaza, ucigând și rănind civili, potrivit Amnesty International. În aprilie 2008, cameramanul Reuters Fadel Shana a fost ucis de săgeți dintr-un obuz tras de un tanc israelian. Proiectilele metalice au fost încorporate în pieptul și picioarele palestinianului de 23 de ani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră