Un cutremur de magnitidinea 5,2 a fost resimţit joi seara în partea central-estică a Italiei, potrivit Institutului Naţional italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV).
Seismul a avut loc la ora locală 20.19 (21.19, ora României) în apropiere de Montelcilfone, în provincia Molise, la o adâncime de nouă kilometri, potrivit primelor estimări ale Institutului.
În aceeaşi zonă s-a înregistrat un cutremur de magnitudinea 4,2 în aprilie, iar altul de magnitudinea 4,7 marţi seara, care au provocat doar pagube uşoare.
Situată la intersecţia plăcilor euro-astitică şi africană, care o împing către Balcani, la nord, o mare parte a Italiei se confruntă cu un risc mare de cutremure. Mii de seisme se înregistrează anual, însă majoritatea lor nu este resimţită de populaţie.
Cea mai mare parte a teritoriului Italiei prezintă risc seismic, unele zone chiar unul foarte mare. De fapt, la o analiză mai atentă, reiese că o mai mică parte din teritoriul italian este la adăpost de mişcări telurice puternice, în timp ce cea mai mare parte a teritoriului este ameninţată de seisme puternice.
Un număr de 725 de municipalităţi italiene sunt în zone cu risc seismic ridicat şi 2.344 în cele cu risc mediu.
Aceste vaste regiuni ale teritoriului italian potenţial periculoase din punct de vedere seismic includ 6,3 milioane de clădiri, între care 27.920 de şcoli şi 2.188 de spitale.
Vă prezentăm harta actualizată a riscului seismic în Italia, aşa cum este ea expusă la muzeul din Trento. Ea este de interes pentru toţi italienii, dar şi pentru românii care locuiesc în Italia, care se află, mulţi dintre ei, în zone de pericol, şi care ar trebui să ţină cont de acest lucru la alegerea locuinţei, dată fiind vechimea multora dintre clădirile din aceste zone expuse pericolelor.