China a impus noi restricții asupra publicării articolelor de cercetare academică în ceea ce privește originile noului coronavirus, conform unei directive a guvernului de la Beijing și unor notificări online publicate de două universități chineze, relatează CNN, preluat de Digi24. Aceste notificări au fost, ulterior, șterse de pe internet.
Sub noua politică a guvernului chinez, toate lucrările academice pe tema COVID-19 vor fi trecute printr-un filtru adițional al guvernului înainte de a fi publicate. Studiile asupra originilor virusului vor fi verificate și mai amănunțit și trebuie aprobate de oficiali ai Partidului Comunist Chinez înainte de a fi publicate.
Un expert din Hong Kong, care a colaborat cu cercetători din China pentru a publica o analiză clinică a COVID-19, spune că astfel de restricții nu existau în februarie. Noile verificări și restricții vin ca parte a unui efort mai mare a guvernului chinez de a „controla narațiunea” în ceea ce privește apariția virusului care a ucis deja peste 100.000 de oameni la nivel mondial și a îmbolnăvit aproape 2 milioane.
Încă de la finalul lunii ianuarie, cercetătorii chinezi au publicat o serie de studii referitoare la noul coronavirus în mai multe jurnale medicale internaționale de prestigiu. Descoperirie lor, de exemplu, când a avut loc prima transmisie a virusului de la om la om, au ridicat întrebări cu privire la informațiile date de guvernul chinez la începutul declanșării epidemiei și au aprins controverse pe rețelele sociale.
Acum, autoritățile chineze, criticate dur la începutul crizei de proprii cetățeni, încearcă să obstrucționeze cercetarea, fapt despre care cercetătorii spun că ar putea avea un impact negativ serios asupra eforturilor de a opri pandemia.