România este doar un punct pe o hartă imensă a neputinţei omului în faţa Naturii. Suntem miercuri, 25 martie 2020, şi o treime din Omenire este blocată, într-o izolare impusă de un virus necunoscut. La scară internaţională, deşi eficienţa sa este subliniată de echipele de cercetători, izolarea la domiciliu este uneori criticată de şefii de stat, speriaţi de consecinţele ei economice.
"Economia mondială se va prăbuşi, degeaba vom ieşi sănătoşi din povestea asta, că vom muri de foame", avertizează liderii politici. "Noi suntem medici, şi spunem că, într-o astfel de luptă, interesul este să salvăm oamenii, indiferent de preţ, căci oamenii se vor ridica şi vor reclădi economia", răspunde lumea medicală.
Ce va fi, nu ştim. Ce este, ştim. În spaţiul a câtorva săptămâni, coronavirusul SARS-CoV-2, pornit din oraşul Wuhan din China, a devenit o ameninţare mondială.
După decizia luată de India, de a băga în carantină 1,3 miliarde de oameni, adică întreaga sa populaţie, peste o treime din populaţia lumii se află în această situaţie. Potrivit unei socoteli făcute de agenţia franceză de presă France Presse, în total 2,6 miliarde de persoane au fost îndemnate să stea în casele lor, izolate.
După săptămâni de tergiversări, Jocurile Olimpice de la Tokyo din iulie 2020 au fost amânate pentru 2021. O decizie istorică, primită cu uşurare peste tot în lume, într-un moment în care Italia, Spania, Franţa şi alte ţări sunt copleşite de pandemia COVID-19. Pierderile se cifrează la circa 5,8 miliarde de dolari.