Ce se va întâmpla cu soldații din Azovstal?

24 Mai 2022
Ce se va întâmpla cu soldații din Azovstal?

Armata rusă îi deține în continuare pe cei 2.439 de militari de la fabrica Azovstal din Mariupol. Valoarea simbolică a acestor soldați poate provoca îngrijorare cu privire la tratamentul viitor pe care îl vor avea și ar putea îndepărta posibilitatea eliberării lor, scrie RadioClassique

Unii prizonieri au fost deja transferați în Rusia
Pe 20 mai, armata rusă a preluat oficial tot Mariupolul odată cu predarea ultimilor soldați ucraineni de la oțelăria Azovstal. În prezent, se crede că 2.439 de soldați sunt prizonieri ai armatei ruse. În orice caz, aceasta este cifra susținută de ruși. De la începutul capitulării, Ucraina vorbește despre o evacuare și chiar despre un schimb de prizonieri. Cu toate acestea, nimic nu este mai puțin sigur. Atunci ne putem întreba logic ce soartă îi așteaptă pe prizonieri. Într-adevăr, unii dintre acești ucraineni s-ar afla într-o fostă colonie penală de lângă Donețk în timp ce alții au fost deja transferați în Rusia.


„Oamenii din Azovstal au o valoare simbolică foarte mare pentru Moscova”
Potrivit lui Carole Grimaud, președintele Centrului de Cercetare pentru Rusia și Europa de Est de la Geneva, există toate motivele să ne facem griji cu privire la viitorul lor: „imaginile transmise de presa rusă nu sunt, evident, dovada unui bun tratament față de prizonieri. Atunci ne putem teme de tortură sau de execuții sumare”. Mai ales că unii dintre ei, bărbații celebrului batalion Azov, sunt considerați de Moscova drept naziști.

Emmanuel Dupuy, președintele Institutului pentru Foreight și Securitate din Europa, consideră că Rusia nu are așadar niciun motiv să scape de ei într-un ipotetic schimb de prizonieri: „Acești prizonieri au o valoare simbolică foarte mare pentru Kremlin. Putin este într-o logică revanchistă care ar încuraja să-i arate pe acești oameni ca pe un trofeu”.

În zilele următoare, Curtea Supremă ar putea alege să încadreze Batalionul Azov drept organizație teroristă, așa cum susțin unii. Membrii Dumei, parlamentul rus, doresc, de asemenea, restabilirea pedepsei cu moartea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră