Cancer, Parkinson... De unde vin zvonurile despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin?

11 Mar 2022
Cancer, Parkinson... De unde vin zvonurile despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin?

De câțiva ani, la intervale regulate, au reapărut zvonuri despre starea de sănătate a președintelui rus, suferind uneori de cancer sau de boala Parkinson. S-au intensificat odată cu izbucnirea războiului împotriva Ucrainei. Ziarul Liberation oferă câteva explicații cu privire la originea acestor afirmații.

De la începutul războiului din Ucraina, acuzațiile privind sănătatea precară a lui Putin – despre care se spune adesea că suferă de cancer – au circulat pe rețelele de socializare, în presa tradițională și chiar pe platourile de televiziune.

„Este umflat, s-a schimbat complet. […] Se spune că este bolnav" „Sursa mea de la Kremlin spune asta de trei ani […] Că o să moară, că este bolnav. Dar au început să spună că va muri în trei săptămâni, într-o lună etc. Și este acolo de trei ani, așa că încă suntem precauți. Și apoi este tratat oricum, de medici israelieni și ruși.” spunea pe un platou de televiziune din Franța Serghei Jirnov prezentat drept „fost spion KGB"

Contactat de CheckNews, Serghei Jirnov a precizat: „Zvonurile despre starea de sănătate a lui Putin sunt o poveste veche. Ori de câte ori un dictator este la putere, apar astfel de zvonuri . Așa a fost cu Stalin, cu Brejnev... La început, Vladimir Putin s-a urcat pe scenă pentru a arăta că e perfect sănătos, așa că abia în ultima vreme, la 70 de ani, aceste zvonuri îl ajung din urmă. De cinci ani încoace, ele vin și pleacă. Sunt unii care spun de ani de zile că va muri de o săptămână. Sunt destul de sceptic. Pentru mulți ruși, este o formă de speranță, deoarece revoluția nu este o opțiune.”  „Dar de fapt, el îmbătrânește și la aceste zvonuri se adaugă ceea ce putem vedea direct, în special fața lui umflată”.

Cel care se prezintă drept fost spion își detaliază și „sursele” rusești: „Unele sunt mai de încredere decât altele”, admite el. „În acest caz, este un fost membru al serviciului meu care locuiește acum în Statele Unite, dar care a putut să spună multe prostii. De la cineva care se prezintă ca un fost bodyguard al lui Putin cu sediul la Londra. Și în sfârșit de la Valery Solovei, un personaj destul de controversat, cu care sunt în contact.

„Absurditate absolută”
Discursul lui Valery Solovei demonstrează într-adevăr că aceste zvonuri nu datează din actualul conflict din Ucraina. În noiembrie 2020, acest oponent al regimului și fost profesor de istorie la Institutul de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) – pe care l-a părăsit în 2019 din „motive politice”, spunea el – a alertat într-adevăr, în tabloidul britanic The Sun, despre starea de sănătate a lui Putin, indicând că ar putea suferi atât de cancer, cât și de boala Parkinson. Din aceste motive, a prezis Solovei, Vladimir Putin ar fi trebuit să-și anunțe retragerea de la putere „în ianuarie” 2021. De atunci, autoritățile ruse au negat în mod oficial aceste acuzații, denunțând o „absurditate absolută”. Cât despre Valery Soloveï, mai multe surse indică faptul că a fost reținut și audiat de serviciile ruse, împreună cu fiul său, la începutul anului 2022, pentru fapte de „incitare la ură”.

Cât despre „fostul bodyguard” menționat de Serghei Jirnov, este de fapt o persoană care vorbește sub pseudonimul „GeneralSVR” (SVR, de la numele serviciului rus de informații externe), în special pe Telegram. De asemenea, este un invitat foarte obișnuit pe canalul de YouTube al lui Jirnov unde vorbește cu o voce modificată și cu chipul ascuns. Pe canalul său Telegram, „GeneralSVR” oferă celor 100.000 de abonați ai săi actualizări regulate despre diplomația rusă și despre sănătatea și agenda lui Vladimir Putin. Printre altele, o „operație la genunchi” planificată în ianuarie anul trecut (Checknews nu poate autentifica aceste informații):

„Nu pot fi sigur că este cu adevărat fostul bodyguard al lui Putin, darămite un general de informații. Dar am impresia că sunt o echipă întreagă în spatele acestui cont și mi se par destul de bine informați”, susține în continuare Serghei Jirnov.

Fost amiral într-o școală
In Marea Britanie, aceste zvonuri sunt, de asemenea, foarte populare. Ele au reluat, ca și în alte părți, cu o vigoare reînnoită de la începutul lunii martie și intensificarea conflictului din Ucraina. Și aici, multe articole de presă vorbesc despre faptul că Vladimir Putin ar fi bolnav. La originea acestor articole recente, declarația, nu a unui fost spion, ci, de data aceasta, a unui fost amiral. Daily Star a titrat pe 6 martie:

„Cancerul terminal al lui Putin îl face să se grăbească să invadeze Ucraina, avertizează expertul”.

Expertul în cauză este, așadar, Chris Parry, un fost amiral în retragere al Royal Navy, care a vorbit cu studenții la o clasă din Portsmouth, Hampshire, cu câteva zile mai devreme. Unde ar fi menționat, potrivit presei, caracterul uluitor al acestei mese uriașe în jurul căreia primește reprezentanți străini și care stârnise atâtea reacții în timpul vizitei lui Emmanuel Macron la începutul lunii februarie: „Se folosește chiar de aceste mese lungi pentru a vorbi cu oamenii. Cred că sistemul lui imunitar ar putea fi ineficient în acest moment. Deci este un om grăbit”.

Contactat de CheckNews, Chris Parry nu neagă că a făcut aceste observații. Și ne explică să ne bazăm, printre altele, pe aspectul fizic al lui Vladimir Putin, pentru a explica că ar putea avea o sănătate proastă: „Raționamentul meu provine dintr-o observare a stării sale fizice și a comportamentului său: mesele lungi, obrajii și gâtul umflate”, spune el.

În plus, Daily Star citează și surse americane, printre care un bărbat prezentat drept „fost informații militare, care lucrează acum pentru Pentagon”. Care spune: „În trecut, l-am văzut zâmbind, dar în 2022, sunt foarte puține fotografii în care îl vedem fericit. Comportamentul lui sugerează că suferă și, conform echipelor noastre de analiști, comportamentul lui sever este cu siguranță rezultatul agoniei sale. Suntem destul de siguri că este bolnav, pare să-i fie foarte frică de Covid și își ține personalul la distanță”.

Solicitat de CheckNews, autorul articolului Daily Star din 5 martie intitulată „Mad Vlad’dying of cancer”, nu a răspuns încă.

Sursa: Libération

Alte stiri din Externe

Ultima oră