Washingtonul spune că Ucraina nici nu are nevoie de avioane de luptă

11 Mar 2022
Washingtonul spune că Ucraina nici nu are nevoie de avioane de luptă

Statele Unite au declarat joi că Ucraina nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă pentru a contracara atacurile rusești, dar au luat în considerare să îi ofere mai multe sisteme de apărare sol-aer, spune Agenția France Presse citată de LaPresse.

„Avioanele nu sunt ceea ce au nevoie în principal partenerii noștri ucraineni în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe al SUA, Ned Price.

„Când analizăm distrugerea semănată de Kremlin asupra regiunilor Ucrainei, aceasta se datorează în principal „rachetelor”, „focurilor de artilerie”, a estimat el. „Avioanele nu sunt cel mai bine plasate pentru a elimina aceste arme»

„Vom continua să furnizăm partenerilor noștri ucraineni sisteme sol-aer” și „s-ar putea să putem furniza și mai multe”, a spus el.

Statele Unite au respins definitiv miercuri oferta Poloniei de a-și livra avioanele Mig-29 armatei americane pentru predarea ulterioară Ucrainei, considerând că oferta Varșoviei este „riscantă” și ar putea provoca o escaladare din partea Rusiei.

Washingtonul nu a exclus complet ca o țară NATO să poată livra Kievului avioane de luptă, dar aceasta ar fi „decizia sa suverană”, a subliniat purtătorul de cuvânt, dând de înțeles că Statele Unite nu ar fi deschis în favoarea acesteia.

El a amintit că serviciile de informații americane au avertizat împotriva transferului de avioane din țările Alianței Atlantice în Ucraina, întrucât acesta ar putea fi considerat „o escaladare” de către președintele rus Vladimir Putin, cu riscul să conducă la o confruntare directă între NATO și Rusia.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră