Biserica Ortodoxă Rusă rupe legăturile cu Patriarhia de la Constantinopol. Schismă în Ortodoxie

12 Oct 2018
Biserica Ortodoxă Rusă rupe legăturile cu Patriarhia de la Constantinopol. Schismă în Ortodoxie

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut joi o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul, decizie care a stârnit iritarea Moscovei.

Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anunţat că “îşi reînnoieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei”.

Sfântul Sinod a decis, de asemenea, să-l “restabilească în funcţia sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, după ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat împotriva excomunicării sale de către Biserica Ortodoxă Rusă.

După independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova.

În timpul sinodului, care a început miercuri, doi emisari de la Constantinopol trimişi în Ucraina în septembrie au informat despre rezultatele misiunii lor şi contactele pe care le-au avut la faţa locului, a precizat Patriarhia. Misiunea acestor doi emisari la Kiev a fost interpretată drept un preambul la recunoaşterea de către Constantinopol a unei Biserici Ortodoxe Ucrainene independente.

Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă va fi creată o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova.

Urmarea? Biserica Ortodoxă Rusă rupe legăturile cu Patriarhia de la Constantinopol, după ce aceasta a recunoscut o Biserică ortodoxă independentă de tutela Rusiei în Ucraina. Un purtător de cuvânt al Patriarhului rus Kiril a catalogat decizia drept "catastrofală, o legalizare a unei schisme".

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a exprimat joi satisfacţia pentru decizia Patriarhiei de la Constantinopol de a recunoaşte o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, salutând sfârşitul “iluziilor imperiale şi al fanteziilor şoviniste”, ale Moscovei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră