Patriarhia Constantinopolului a recunoscut joi o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul, decizie care a stârnit iritarea Moscovei.
Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anunţat că “îşi reînnoieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei”.
Sfântul Sinod a decis, de asemenea, să-l “restabilească în funcţia sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, după ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat împotriva excomunicării sale de către Biserica Ortodoxă Rusă.
După independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova.
În timpul sinodului, care a început miercuri, doi emisari de la Constantinopol trimişi în Ucraina în septembrie au informat despre rezultatele misiunii lor şi contactele pe care le-au avut la faţa locului, a precizat Patriarhia. Misiunea acestor doi emisari la Kiev a fost interpretată drept un preambul la recunoaşterea de către Constantinopol a unei Biserici Ortodoxe Ucrainene independente.
Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă va fi creată o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova.
Urmarea? Biserica Ortodoxă Rusă rupe legăturile cu Patriarhia de la Constantinopol, după ce aceasta a recunoscut o Biserică ortodoxă independentă de tutela Rusiei în Ucraina. Un purtător de cuvânt al Patriarhului rus Kiril a catalogat decizia drept "catastrofală, o legalizare a unei schisme".
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a exprimat joi satisfacţia pentru decizia Patriarhiei de la Constantinopol de a recunoaşte o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, salutând sfârşitul “iluziilor imperiale şi al fanteziilor şoviniste”, ale Moscovei.