Diplomații ruși expulzați de Chișinău recrutau combatanți pentru frontul est ucrainean

14 Iun 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Diplomații ruși expulzați de Chișinău recrutau combatanți pentru frontul est ucrainean Galerie foto (2)

Republica Moldova nu a explicat oficial decizia de a-i expulza pe cei cinci diplomați ruși în data de 29 mai. Președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, a declarat marți că Guvernul de la Chișinău a avut motive întemeiate pentru expulzarea celor cinci diplomați ruși din Republica Moldova și că toate "dovezile" se află la dosar, iar materialele i-au fost prezentate șefului statului, prorusul Igor Dodon, potrivit Agora.md.

Într-o declarație la un post de televiziune local, el a spus că cei cinci au comis încălcări ale normelor diplomatice în activitatea lor pe teritoriul Republicii Moldova. "Faptele au fost documentate. Dovezile, inclusiv video, audio sunt puse la dosar. Au fost expediate Ministerului de Externe, guvernului. Au fost expuse motivele, iar decizia i-a fost înmânată ambasadorului rus", a indicat Andrian Candu.

Dezvăluiri spectaculoase de la Chișinău vin însă prin intermediul agenţiei Reuters. Serviciul de informații din Republica Moldova crede că cei cinci diplomați ruși expulzați luna trecută erau spioni care recrutau luptători pentru insurgența sprijinită de Moscova în estul Ucrainei. Informațiile au fost dezvăluite agenției Reuters de o sursă guvernamentală și două surse diplomatice de la Chișinău, sub rezerva anonimatului ca urmare a faptului că subiectul este unul foarte sensibil, scrie rfi.ro.

Potrivit surselor citate de Reuters, cei cinci oficiali ruși au fost expulzați pentru presupusele lor activități ca ofițeri sub acoperire în cadrul agenției de informații militare a Rusiei, GRU.

Sursele au declarat că oficialitățile moldovene credeau că rușii recrutau luptători din Găgăuzia prorusă fără să explice însă și cum anume recrutau cei cinci diplomați ruși luptători, câți luptători au fost recrutați sau motivele recrutării acestora. Reuters menționează că nu a putut verifica din surse independente acuzațiile cu privire la activitatea celor cinci ruși. Ministerul Afacerilor de Externe al Rusiei a refuzat să comenteze acuzațiile, iar Ministerul Apărării de la Moscova nu a răspuns solicitărilor de a comenta, precizează Reuters.

Întrebată de Reuters dacă cei cinci ruși erau agenți GRU, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Chișinău a declarat că erau diplomați și a refuzat să facă alte comentarii.  

Serviciile de informații din Republica Moldova cred că luptătorii recrutați din Găgăuzia erau trimiși mai întâi într-o tabără de pregătire paramilitară din Rostov, regiune din sudul Rusiei, potrivit surselor citate, care nu au identificat tabăra. Rusia a folosit cel puțin două tabere militare în Rostov pentru a antrena voluntari pentru conflictul din estul Ucrainei, potrivit dovezilor colectate de Reuters și de mass media ruse, scrie agenția de presă britanică. Spre exemplu, publicația rusă Gazeta.ru scria că luptătorii care aveau ca destinație estul Ucrainei erau antrenați la poligonul Kadamovski din Rostov, amintește Reuters.

Cele trei surse moldovenești au declarat că unele informații cu privire la existența unor găgăuzi care luptă în estul Ucrainei au fost aduse în atenția autorităților moldovene de către serviciul securității de stat al Ucrainei, SBU, care strânge informații despre persoane care luptă alături de rebeli separatiști în estul Ucrainei.

Cu ajutorul informațiilor de la SBU, autoritățile moldovene au putut depista, aresta și interoga luptători găgăuzi reveniți de pe câmpul de luptă, potrivit surselor. Unii dintre aceștia au devenit informatori, potrivit surselor citate. SBU nu a răspuns solicitărilor Reuters de a face comentarii.

La 6 iunie, președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a convocat Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu expulzarea celor cinci diplomați ruși. Dodon a acuzat Guvernul de la Chișinău că a expulzat diplomații ruși din motive politice, în interese geopolitice. "Văzând argumentele care au stat la baza expulzării, am constatat că nu au existat suficiente motive pentru luarea unei decizii atât de drastice', a spus atunci Dodon.

"Republica Moldova nu mai trebuie să meargă cu capul plecat în relațiile cu alte state. Atunci când sunt derapaje în activitatea altor diplomați, trebuie aplicate sancțiuni. Decizia a fost asumată", a declarat președintele Parlamentului moldovean.

Alte stiri din Externe

Ultima oră