Cât de credincioși sunt românii (SONDAJ)

12 Noi 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Cât de credincioși sunt românii (SONDAJ) Galerie foto (5)

Acum un an, institutele de sondare a opiniei publice Gallup International şi WI Network of Market Research dădeau publicităţii un top al ţărilor, în funcţie de nivelul credinţei în rândul populaţiei. Criza refugiaților a repus pe tapet subiectul ”credință și ateism”. Şi poate nu doar criza refugiaţilor, ci crizele repetate cu care se confruntă lumea.

Un număr de 63.898 de persoane au fost invievate în 65 de țări. Cea mai populată țară din lume, China, este și cel mai puțin credincioasă. Doar 7% din populație este religioasă, iar numărul ateilor depășește 61%. Locul doi este ocupat de Japonia cu doar 13% persoane credincioase.

Conform sondajului, începând cu locul trei apare o listă impresionantă de țări din Europa, ceea ce ridică multe semne de întrebare. Suedia este cea mai atee țară din Europa. Conform datelor furnizate de guvern, doar 8% din populație merge la biserică și doar 19% dintre cetăţeni sunt religioși. La fel de interesantă este și situația în Cehia: doar 23% oameni credincioşi.

Un nou sondaj, de data asta realizat de Pew Research Center, analizează acum valorile religioase și morale ale popoarelor din centrul și estul Europei. Iată cele mai interesante statistici legate de România:

- 86% dintre români se identifică drept ortodocși, însă 48% își asumă această identitate în virtutea tradiției familiale sau a culturii naționale;


- 46% dintre români consideră că statul ar trebui să ajute biserica și vor ca liderii religioși să se implice în probleme politice;


- 26% dintre români sunt în favoarea căsătoriei între persoane de același sex și 58% cred că avortul ar trebui să rămână legal;
- 66% dintre români cred că este superioară altora cultura română, iar 54% sunt "foarte mândri" că sunt români;


- puțin peste 20% dintre români apelează la horoscop, persoane care ghicesc viitorul sau vraci;
- 52% dintre români cred că democrația este forma preferabilă de guvernământ;
- 65% dintre români nu sunt dispuși să accepte persoane de etnie romă în familia lor, iar 48% nici măcar ca vecini.

Potrivit sondajului anterior, realizat la nivel mondial, cea mai religioasă țară din lume este Thailanda, cu 94% credincioşi. Locul doi este ocupat de o țară europeană, Armenia 93%. Locul trei este împărțit de trei țări cu 93%: Banglesh, Georgia și Maroc. Tot peste 90% persoane credincioase se înregistrează și în Fiji, Africa de Sud și Algeria.

Pe locul trei în Europa, după Armenia și Georgia este Macedonia - 88%, urmată de Polonia 86%, Kosovo 83% și Turcia 79%. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră