China avertizează SUA cu privire la "măsuri puternice" dacă președintele Camerei, Nancy Pelosi, va vizita Taiwan

07 Apr 2022
China avertizează SUA cu privire la "măsuri puternice" dacă președintele Camerei, Nancy Pelosi, va vizita Taiwan

China a avertizat joi că va lua măsuri ferme dacă președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, ar vizita Taiwanul și a spus că o astfel de vizită va avea un impact grav asupra relațiilor chinezo-americane. Avertismentul apare în urma informațiilor din presă conform cărora Nancy Pelosi va merge în Taiwan săptămâna viitoare, scrie Reuters.

China consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu iar subiectul este o sursă constantă de fricțiuni între Beijing și Washington, mai ales având în vedere sprijinul militar și politic puternic al SUA pentru insulă.

Posibila vizită nu a fost confirmată de biroul lui Pelosi sau de guvernul Taiwanului, dar unele mass-media japoneze și taiwaneze au raportat că va avea loc după ce Pelosi va vizita Japonia în acest weekend.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat reporterilor că Beijingul s-a opus ferm tuturor formelor de interacțiuni oficiale dintre Statele Unite și Taiwan, iar Washingtonul ar trebui să anuleze călătoria.

"Dacă Statele Unite vor insista să-și facă propria cale, China va lua măsuri puternice ca răspuns pentru a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială. Toate posibilele consecințe care decurg din aceasta vor fi suportate complet de partea SUA", a adăugat el, fără a oferi detalii.

La Taipei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Taiwan, Joanne Ou, a spus doar că invitarea oficialilor și a demnitarilor americani a fost întotdeauna „o parte importantă” a activității ministerului și că va anunța orice vizite oficiale la momentul potrivit.

Duminică se împlinesc 43 de ani de la semnarea de către Statele Unite a Legii relațiilor cu Taiwan care ghidează relațiile în absența relațiilor diplomatice formale și consacră angajamentul SUA de a oferi Taiwanului mijloacele de a se apăra.

Ultima dată când un președinte al Camerei a vizitat Taiwan a fost în 1997, când Newt Gingrich s-a întâlnit cu președintele de atunci Lee Teng-hui.

Pelosi, un critic de lungă durată al Chinei, în special pe problemele drepturilor omului, a avut o întâlnire virtuală cu vicepreședintele Taiwanului William Lai în ianuarie, în timp ce acesta a încheiat o vizită în Statele Unite și Honduras.

Pelosi este unul dintre cei mai importanți politicieni ai Partidului Democrat la guvernare și al doilea în linia de succesiune prezidențială a SUA, după vicepreședinte.

Taiwanul a fost încurajat de sprijinul continuu al SUA oferit de administrația Biden, care a vorbit în mod repetat despre angajamentul său „solid” față de insulă. Acest lucru a tensionat relațiile chino-americane deja slabe.

În martie, o delegație de foști înalți oficiali americani în apărare și securitate, trimiși de președintele Joe Biden, a vizitat Taiwan, o puternică demonstrație de sprijin care a venit la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina

Alte stiri din Externe

Ultima oră