Biden pozitiv la Covid: Xi Jinping își exprimă „sincera simpatie”

22 Iul 2022
Biden pozitiv la Covid: Xi Jinping își exprimă „sincera simpatie”

Președintele chinez Xi Jinping a trimis un mesaj de „simpatie” omologului său american Joe Biden , în vârstă de 79 de ani, care a fost testat pozitiv pentru coronavirus, a informat presa oficială vineri (22 iulie), scrie Le Figaro

Joe Biden a asigurat joi pe Twitter că este „foarte bine ” și că are doar simptome „ ușoare”. El a spus că a continuat să lucreze, în timp ce era în izolare. 

„Vreau să-mi exprim sincera simpatie și vă doresc însănătoșire grabnică ”, a scris Xi Jinping în mesajul său, potrivit agenției de știri Xinhua.

Un context de tensiuni

Acesta este primul contact public dintre cei doi lideri de la summitul lor virtual de acum patru luni. China și Statele Unite se opun pe multe subiecte: poziția față de Rusia în contextul războiului din Ucraina, Taiwan, comerț, tehnologii sau soarta uigurilor.

Xi Jinping și Joe Biden au discutat pe 18 martie prin videoconferință. Președintele american și-a avertizat apoi omologul său chinez împotriva oricărui sprijin pentru Moscova în invazia acesteia în Ucraina. Cei doi bărbați se cunosc personal de mai bine de un deceniu, când ambii erau vicepreședinți ai țărilor lor.

La începutul acestei săptămâni, Joe Biden a asigurat că va vorbi cu Xi Jinping „în următoarele 10 zile”, în contextul tensiunilor chino-americane accentuate din ultima vreme în jurul Taiwanului. Beijingul este, de asemenea, în fața unei vizite planificate în curând în Taiwan de către Nancy Pelosi, liderul Camerei Reprezentanților Statelor Unite. Ea ar fi cea mai înaltă personalitate instituțională americană care a mers acolo în ultimele decenii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră