Medicamentul antiparazitar Ivermectina nu reduce semnificativ timpul necesar pentru recuperarea de la Covid, potrivit unui studiu amplu postat online duminica. Este cel mai mare dintre mai multe studii clinice care arată că medicamentul, popular încă de la începutul pandemiei ca tratament alternativ, nu este eficient împotriva virusului, potrivit The New York Times.
Noul studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Duke și Universitatea Vanderbilt, a testat peste 1.500 de persoane cu Covid, aproximativ jumătate primind medicamentul, iar ceilalți un placebo. Studiul nu a fost încă publicat într-un jurnal științific.
„Având în vedere aceste rezultate, nu pare să existe un rol pentru ivermectina în afara cadrului unui studiu clinic, mai ales având în vedere alte opțiuni disponibile cu o reducere dovedită a spitalizărilor și a decesului”, dr. Adrian Hernandez, directorul executiv al Institutului de Cercetare Clinică Duke. care a condus procesul, a declarat într-o declarație duminică seara.
În 2020, experimentele de laborator pe celule au sugerat că ivermectina ar putea bloca coronavirusul. Rezultatele au declanșat entuziasm larg răspândit, deoarece ivermectina este un medicament ieftin care a fost utilizat în siguranță la oameni de zeci de ani împotriva infecțiilor cu viermi paraziți.
Medicamentul a devenit extrem de popular, în ciuda lipsei de rezultate din studiile clinice randomizate mari. Când acele studii s-au terminat în sfârșit, s-au dovedit dezamăgitoare. În martie, cercetătorii au publicat un studiu în care 679 de persoane diagnosticate cu Covid au primit ivermectină. Medicamentul nu le-a redus semnificativ riscul de a merge la un spital pentru Covid, comparativ cu persoanele care au luat un placebo.
Noul studiu al ivermectinei a făcut parte dintr-un efort mai amplu, organizat de National Institutes of Health, pentru a identifica medicamentele existente care ar putea ajuta la tratarea Covid. Cunoscut ca Accelerating COVID-19 Therapeutic Interventions and Vaccines-6, sau ACTIV-6 pe scurt, programul a testat, de asemenea, un antidepresiv și un medicament antiastm.
Dr. Hernandez și colegii săi au dat ivermectină la 877 de voluntari care au fost diagnosticați cu Covid, în timp ce alți 774 au primit un placebo. Cercetătorii au observat apoi cum au evoluat cazurile lor.
Persoanele tratate cu ivermectină s-au simțit rău în medie timp de 10,96 zile, în timp ce persoanele care au primit placebo au luat 11,45 zile - o diferență de aproximativ 12 ore. Nu a existat nicio diferență semnificativă statistic în ceea ce privește riscul cu care se confruntă fiecare grup de a merge la spital. Un deces a fost observat în timpul procesului - al unui voluntar care a primit ivermectină.
Aproape jumătate dintre voluntari fuseseră vaccinați, au spus cercetătorii. Este posibil ca injecțiile lor să fi redus numărul total de cazuri severe de Covid, făcând mai dificilă detectarea unui beneficiu.
În ciuda rezultatelor negative, cercetătorii nu au exclus în totalitate posibilitatea ca ivermectina să aibă un loc în tratarea Covid. Printre 90 de persoane care sufereau deja de Covid sever când au intrat în studiu, cei care au încercat ivermectina au părut să se descurce mai bine decât cei care au primit placebo. Dar cifrele mici au făcut imposibilă tragerea de concluzii statistice ferme despre beneficiul ivermectinei. Efectul ar fi putut fi rezultatul întâmplării.
Pentru a investiga acest rezultat în continuare, cercetătorii vor continua să testeze ivermectina în doze mai mari. Un nou set de voluntari va primi cu 50% mai mult medicament în fiecare doză și timp de șase zile în loc de trei.
„Având în vedere profilul de siguranță favorabil și interesul public continuu pentru ivermectină, echipa ACTIV-6 va continua să studieze această doză mai mare pentru a determina dacă va face o diferență suficientă pentru a fi luată în considerare pentru tratamentul COVID-19 ușor până la moderat. ”, a declarat în declarație dr. Susanna Naggie, expert în boli infecțioase la Universitatea Duke.