Xi Jinping către Joe Biden: „Un conflict nu este în interesul nimănui”

18 Mar 2022
Xi Jinping către Joe Biden: „Un conflict nu este în interesul nimănui”

Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au vorbit vineri într-un apel video despre invadarea Ucrainei de către Rusia, iar presa chineză a spus că Xi a subliniat că astfel de conflicte nu sunt în interesul nimănul, scrie AFP citat de 7sur7

„Criza ucraineană nu este ceva ce am vrut să vedem” să se întâmple”, a spus șeful statului chinez, potrivit declarațiilor transmise de televiziunea chineză.

„În calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și în calitate de primele două economii ale lumii, ne revine nu numai să conducem relațiile China-SUA pe drumul cel bun, ci și să ne asumăm responsabilitățile internaționale și să lucrăm pentru pace și liniște în lume”, a mai asigurat presedintele Chinei pe omologul său, potrivit aceleiași surse, în timp ce Statele Unite îndeamnă China să se distanțeze clar de Rusia.

Potrivit unui scurt reportaj difuzat de postul public CCTV, președintele chinez a mai considerat că „relațiile între state nu pot merge până la confruntarea armată”.

Schimbul de videoconferință dintre cei doi lideri a durat aproape două ore, începând la 13:03 GMT și terminându-se la 14:53 GMT, potrivit Casei Albe, care nu a comunicat imediat asupra conținutului său.

Wendy Sherman, numărul doi în diplomația americană, expusese clar miza conversației de vineri la CNN: „Vrem ca Partidul Comunist Chinez, care este o putere foarte importantă pe scena internațională (…) să înțeleagă că viitorul său este cu Statele Unite, cu Europa, cu alte țări dezvoltate și în curs de dezvoltare. Viitorul lor nu este să-l sprijine pe Vladimir Putin”.

Avertisment
Remarci de conciliere, după tonul mai amenințător adoptat joi de șeful diplomației americane Antony Blinken.

„Suntem îngrijorați că intenționează să asiste direct Rusia cu echipamente militare care ar fi folosite în Ucraina. Președintele Biden va vorbi mâine cu președintele Xi și îi va spune clar că China va fi responsabilă pentru orice act care vizează sprijinirea agresiunii ruse și că nu vom ezita să îi impunem niciun cost”, a spus secretarul de stat. către presă.

„Vedem cu îngrijorare că China se gândește să ofere Rusiei asistență militară directă”, a adăugat el.

Acesta este cel mai clar avertisment emis de Statele Unite de la începutul invaziei Ucrainei, care deja criticase China pentru „alinierea” sa cu Rusia.

Pentru Joe Biden, cele două superputeri sunt cu siguranță destinate să se angajeze într-o competiție nemiloasă la nivel economic și strategic, dar menținând un dialog suficient pentru ca această confruntare să nu fie un factor de haos la nivel internațional.

Dar această viziune a președintelui american nu ar rezista sprijinului deschis din partea Chinei către Rusia, manifestat prin livrări de arme sau prin acorduri economice și financiare care oferă Moscovei mijloacele de a ocoli cel puțin parțial sancțiunile occidentale foarte severe.

De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, regimul comunist chinez, îngrijindu-și relațiile cu Moscova și împărtășind cu Rusia o ostilitate profundă față de Statele Unite, s-a abținut să ceară președintelui rus Vladimir Putin să-și retragă trupele din Ucraina.

Dar „prietenia nemărginită” mărturisită de Beijing și Moscova este pusă la încercare de război, regimul președintelui Xi Jinping părând să fi fost surprins de rezistența ucraineană și de puterea sancțiunilor americane strâns coordonate și de aliații lor, menționați să iasă din Rusia schimburile economice și financiare globale.

Apelul – un moment potențial crucial în diplomația din jurul războiului – s-a încheiat vineri cu puțin înainte de ora 11:00, ora Washingtonului și a venit pe măsură ce administrația Biden devine din ce în ce mai preocupată de posibila disponibilitate a Chinei de a asista invazia președintelui Vladimir Putin.

Joe Biden a folosit pentru această conversație din „Situation Room”, această cameră ultra-securizată a Casei Albe de unde Statele Unite își desfășoară cele mai riscante operațiuni și cele mai grele negocieri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră