Atac la Paris, revendicat de ISIS. Autorul s-a născut în Cecenia

13 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Atac la Paris, revendicat de ISIS. Autorul s-a născut în Cecenia

Un bărbat a atacat cu cuţitul mai multe persoane, sâmbătă seară, la Paris, în apropiere de Opera Garnier, într-o zonă în care se află multe restaurante. Două persoane au murit, inclusiv atacatorul, în acest atac revendicat de ISIS. Alte patru persoane au fost rănite, potrivit BFM TV.

Atacatorul a fost împuşcat de poliţişti la nouă minute de la începerea atacului, iar organizaţia Stat Islamic a anunţat că autorul este un "soldat al său şi operaţiunea a avut loc ca represalii faţă de statele coaliţiei", martori oculari afirmând că atacatorul ar fi strigat "Allah akbar!" ("Allah e mare!").

Duminică dimineaţă, presa franceză scrie că se cunosc câteva detalii în legătură cu profilul atacatorului. Bărbatul care a agresat patru trecători în arondismentul II al Parisului este un rus de 21 de ani.

Potrivit anchetatorilor, acesta s-a născut în 1997 în Cecenia. Părinţii săi au fost reţinuţi şi se află în arest preventiv, fiind interogaţi de poliţie.

Asupra atacatorului nu au fost găsite documente de identitate sâmbătă seara, de aceea detaliile despre identitatea sa au apărut abia duminică dimineaţă.

Tânărul de origine cecenă nu ar fi avut antecedente judiciare, potrivit unei surse citate de BFM TV.

Dar potrivit unor informaţii ale postului francez de ştiri, autorul ar fi fost totuşi cunoscut serviciilor de informaţii, fiind în observaţie, pentru că era în relaţie cu cineva a cărui soţie se află în Siria.

Mai mult, presa franceză revine şi precizează că atacatorul ar fi fost chiar interogat în urmă cu un an de brigada antiteroristă, în calitate de martor, pentru aceeaşi relaţie pe care o are cu persoana pe care o cunoştea în Siria.

După cum a precizat pentru BFM TV Cedric Mas, specialist în terorism, combatanţii de origine cecenă sunt destul de frecvenţi în cadrul ISIS, şi mulţi dintre ei se află la nivel destul de sus în ierarhia organizaţiei teroriste, ocupând posturi militare importante. "Cecenii sunt foarte importanţi în ISIS", a confirmat pentru postul de televiziune şi Sebastien Pietrasanta, consultant în terorim al BFM TV.

Un important contingent de combatanţi ceceni se află în Irak, unde ţin sub control un teritoriu destul de vast. Cecenii erau foarte prezenţi la Mossul, înainte ca oraşul să fie cucerit din mâinile ISIS.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră