Disperare? Gestul inexplicabil făcut de ISIS la Mosul, unde îşi proclamase Califatul

22 Iun 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Disperare? Gestul inexplicabil făcut de ISIS la Mosul, unde îşi proclamase Califatul

Situaţie neclară la Mosul, în Irak, unde o moschee celebră a fost aruncată în aer. Nu este o moschee oarecare, ci chiar al-Nuri, unde liderul islamist Abu Bakr al-Baghdadi a apărut ultima oară în public și și-a proclamat califatul, în 2014.

Armata irakiană a anunţat că militanţi ai Statului Islamic (ISIS) au aruncat în aer miercuri moscheea al-Nuri şi minaretul emblematic al oraşului, dar jihadiştii acuză aviaţia americană că ar fi lansat atacul asupra moscheii, scrie liberation.fr. Un purtător de cuvânt al coaliției internaționale conduse de SUA  a dezmințit afirmația.

Marea moschee, faimoasă pentru minaretul său înclinat, numit al-Hadba (Cocoșatul), data din secolul al XII-lea.

Distrugerea a fost pusă pe seama Statului Islamic de armata irakiană, care afirmă că trupele guvernamentale ajunseseră la 50 de metri de moschee. "Bandele teroriste ale Daesh (Statul Islamic) au comis o nouă crimă istorică, aruncând în aer moscheea al-Nuri și minaretul istoric al-Hadba al acesteia", a declarat într-un comunicat generalul Abdulamir Yarallah, comandantul irakian care conduce ofensiva de la Mosul. Coaliţia a acuzat ISIS că a distrus una dintre cele mai mari comori a oraşului Mosul şi ale Irakului, într-un moment în care forţele armate irakiene se apropiau de moschee. "Este o crimă la adresa poporului din Mosul şi Irak, şi un exemplu care arată de ce această organizaţie jihadistă trebuie distrusă", se arată într-un comunicat al coaliţiei.

Combatanții islamiști sunt în prezent izolați într-o zonă restrânsă, dar dens populată din Mosul, după o ofensivă a armatei irakiene începută în octombrie anul trecut. Surse militare irakiene și americane afirmă că al-Baghdadi a părăsit orașul și se ascunde în apropierea frontierei dintre Irak și Siria.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră