De ce atacatorul din Toronto a vizat în special femei. Ce reprezintă mişcarea "incel"

26 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
De ce atacatorul din Toronto a vizat în special femei. Ce reprezintă mişcarea "incel"

Misoginism cinic sau frustrare violentă? Mişcarea "incel" este acum în colimatorul anchetatorilor, după atacul cu camionetă de la Toronto, soldat cu moartea a 10 persoane şi rănirea altor 15. Aceasta ar putea reprezenta chiar un nou tip de terorism, antifeminist. Pista anchetatorilor duce la "incel", adică la persoanele animate de dispreţ faţă de femei, ba chiar de ură, deoarece le desemnează drept responsabile de insatisfacţia lor sexuală, scrie 7sur7.be.

Pista este luată în calcul de anchetatori fiindcă la Toronto, victimele sunt majoritatea femei.

Mesajul enigmatic

Alek Minassian, şoferul camionetei ucigaşe, l-a elogiat cu câteva minute înainte de atac pe Facebook pe Elliot Rodger, care a ucis şase persoane în urmă cu patru ani într-un enigmatic mesaj. Facebook a recunoscut că a dezactivat contul presupusului asasin, dar presa canadiană a putut obţine o captură de ecran cu ultimul mesaj postat de Minassian. 

„Rebeliunea Incel a început deja! Vom înlătura toţi „Chads” şi „Stacys”! Veneraţi-l pe gentlemanul suprem Elliot Rodger!”, a scris Minassian pe Facebook. Minassian are 25 de ani.

Subcultură web

Termenii folosiţi în acest mesaj trimit la lexicul privilegiat de site-urile Internet ale subculturii "incel", abreviere anglofonă pentru "celibatar involuntar", cum ar fi anumite forumuri Reddit sau 4chan, dar mai ales site-ul incels.me, care are mii de utilizatori, dar care interzice accesul femeilor.

Majoritatea sunt bărbaţi care nu au întreţinut sau au întreţinut extrem de rar relaţii sexuale, în ciuda numeroaselor tentative. Pe astfel de forumuri este strict interzis să povesteşti experienţe sentimentale sau sexuale reuşite. 

Chads şi Stacys înseamnă femeile şi bărbaţii atractivi care sunt percepuţi ca „indisponibili” pentru „incels”, prescurtare de la „celibatar involuntar”.

De manieră generală, limbajul folosit pe astfel de forumuri este dur, deseori rasist. Subcultura "incel" se înscrie într-o mişcare "masculinistă" şi sexistă mai largă pe Internet, denumită "manosferă", care se doreşte o contrapondere la feminism.

Asasin misogin

Minassian s-a referit şi la grupul misogin „incel”. Termenul „incel” se referă la un grup interzis de pe site-ul Reddit, folosit de Rodger, unde bărbaţii tineri se plângeau că nu sunt atrăgători şi că nu au parte de activitate sexuală, dând vina pe femei.

Elliot Rodger a ucis, la Isla Vista, în 2014, în California, şase persoane în campusul Universităţii Santa Barbara, după care s-a sinucis. El a explicat într-o înregistrare video difuzată înaintea crimei că atacul planificat de el era o pedeapsă pentru femeile care îl respinseseră.

Potrivit avocatului familiei Rodger, tânărul american, în vârstă de 22 de ani, suferea de sindromul Asperger, o formă de autism care prezintă tulburări de interacţionare socială sau de comunicare. Alek Minassian suferea de aceeaşi maladie, potrivit mamei sale.

O nouă formă de terorism

La el cum a făcut și Minassian, membrii acestor grupuri își declară de multe ori admirația pentru Elliot Rodger.

Așadar, atacul din Toronto este unul de terorism antifeminist și ar trebui tratat ca atare. Din păcate, antifeminismul și antipolitical-correctness-ul sunt fenomene în creștere, promovate foarte mult, chiar agresiv. Așa arată rezultatele încurajării sentimentelor și ideilor antifeministe și ale campanilor întreptate împotriva political correctness-ului: o nouă formă de terorism.

Termenul "incel" a fost inventat la finele anilor 90 de o canadiană care voia ca site-ul său Internet să folosească drept platformă de susţinere şi întrajutorare pentru bărbaţi şi femei care, ca şi ea, erau celibatari sau singuri şi nu aveau niciodată întâlniri amoroase, a explicat ea pentru Globe and Mail, îngrozită de felul în care a deviat conceptul său.

Azi, "incel" şi manosfera în general constituie o ideologie ca atare, al cărei scop este de a teroriza femeile şi "normies", adică pe cei care au o viaţă sentimentală şi sexuală normală, declară jurnalistul Arshy Mann, care a investigat subiectul îndelung.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră