De-a lungul vieţii, Jerome Hamon a avut trei feţe, la propriu. Prima personă din lume care a suferit două grefe faciale şi-a acceptat imediat noua înfăţişare, noua „identitate”, scrie 7sur7.be.
Este încă spitalizat şi după trei luni de la operaţia pe care a suferit-o la Paris, dar deja a apărut în public cu noua fizionomie. Faţa este încă imobilă şi căzută, încă nu s-a „mulat” pe formele craniului. Se va întâmpla şi asta în timp, cu condiţia ca tratamentul imunodepresor care împiedică o eventuală respingere de organ să fie urmat cu stricteţe.
„Mă simt foarte bine”, a declarat bărbatul care a suferit grefa. Are 43 de ani, iar operaţia a fost efectuată în noaptea de 15 spre 16 ianuarie. Se exprimă cu dificultate, este obosit de tratamentul pe care îl urmează, dar aşteaptă cu nerăbdare „eliberarea”.
Realizarea nemaipomenită îi aparţine echipei profesorului Laurent Lantieri, de la spitalul european Georges Pompidou. Chirurgul plastician a realizat deja, pe acelaşi pacient, o primă grefă totală de faţă, în 2010, la spitalul Henri-Mondor din Creteil, în apropiere de Paris.
Jerome Hamon are neurofibromatoză de tip 1 (maladia von Recklinghausen), o boală genetică din cauza căreia i s-a deformat faţa.
Prima grefă a fost un succes. A şi povestit despre asta în cartea „L-ai văzut pe domnul?”, publicată în 2015. Dar din păcate, în acelaşi an, cu ocazia unei răceli banale, a fost tratat cu un antibiotic incompatibil cu tratamentul său imunodepresor.
În 2016, a început să dea semne de respingere cronică, iar faţa i s-a degradat. În vara lui 2017 a fost spitalizat, iar în noiembrie faţa sa grefată, care prezenta zone necrozate, a trebuit îndepărtată.
A stat două luni „fără faţă”, la terapie intensivă, la Pompidou, timp în care Agenţia de biomedicină a găsit un donator compatibil. Momente extrem de dificile, după cum este de imaginat...
Dar medicii au parte de un caz excepţional şi de un pacient excepţional. „Întreaga echipă de la reanimare a fost uluită de curajul lui Jerome, de voinţa sa, de tăria sa de caracter, într-o situaţie tragică. Chiar dacă era în aşteptare, nu s-a plâns. Ba chiar era relaxat”, au explicat medicii.
Donatorul feţei era un tânăr de 22 de ani, decedat la câteva sute de kilometri de Paris. Profesorul Lantieri a aflat vestea despre deces duminică seara, la 14 ianuarie, ceea ce a declanşat o întreagă tevatură din punct de vedere logistic.
Trebuia mai întâi prelevată faţa, a doua zi, iar seara trebuia transportată cât mai rapid posibil la Georges Pompidou.
Cu acordul Agenţiei naţionale de Securitate a Medicamentului (ANSM), a fost folosită o tehnică revoluţionară de conservare a grefei: a beneficiat de proprietăţile hemoglobinei unui vierme marin, pentru a reţine oxigen.
Jerome Hamon a intrat în blocul operator luni, 15 ianuarie, la prânz. „Echipa a efectuat pregătirile pentru Jerome, vasele, nervii, tot ce trebuia pentru noul transplant”, a povestit profesorul Lantieri.
Apoi a fost ca şi când s-ar fi montat o mască, dar făcându-se legătura pentru tot ceea ce înseamnă anatomia complexă a capului. Foarte repede, echipa medicală a constatat că grefa a prezentat semne de viaţă încurajatoare, colorându-se.
Pacientul a ieşit din blocul operator marţi dimineaţă spre prânz, la capătul unei operaţii ieşite din comun, despre care presa a aflat după câteva zile.
„Intervenţia chirurgicală răspunde unei întrebări la ordinea zile pentru cercetare: poate fi refăcută o grefă a feţei? Da, se poate face un transplant nou, iată ce am obţinut noi”, a explicat profesorul Lantieri.
Pentru a se evita respingerea, operaţia a presupus folosirea unei tehnici de curăţare de anticorpi şi de blocare a producerii de anticorpi, prin tratament medical, în cele trei luni care au urmat operaţiei.
„Prima grefă am acceptat-o imediat. Am considerat că era noua mea faţă şi asta a fost. Acum e la fel”, declară acum Jerome Hamon.
„Dacă nu aş fi acceptat această faţă nouă, ar fi fost o dramă. Efectiv, e o chestiune de identitate. Dar acum sunt eu”, a mai spus el.
Din 2005, de la prima grefă facială din lume, suferită de franţuzoaica Isabelle Dinoire, s-au mai făcut 40 de astfel de grefe.