Un an de la atentatul de la Berlin. Familiile îndurerate se consideră abandonate de Merkel

19 Dec 2017
Un an de la atentatul de la Berlin. Familiile îndurerate se consideră abandonate de Merkel Galerie foto (4)

La 19 decembrie 2016, un terorist islamist de origine tunisiană, Anis Amri, a ucis 12 persoane într-un atentat la un târg de Crăciun, la Berlin. La un an de la atentat, victimele sunt comemorate oficial, iar la Berlin este inaugurat un monument în memoria lor, pe treptele bisericii Gedächtniskirche.

 

 

Acolo apare și numele lui Lukasz Urban cu litere aurii. Șoferul polonez a fost prima victimă a atentatului terorist de acum un an. Familia sa e dezamăgită de autoritățile germane - și de eșecul luptei împotriva terorismului. Ca şi celelalte familii ale victimelor atentatului, după cum comentează analiştii, scrie Deutsche Welle.

 

Potrivit rezultatelor anchetei penale, tânărul Lukasz Urban a fost împușcat de atentatorul islamist Anis Amri, care i-a furat camionul și a ucis 11 persoane la un târg de Crăciun berlinez din Breitscheidplatz. Șoferul a ajuns cu o zi mai devreme la destinație și intenționa să petreacă întâi noaptea în zona berlineză Westhafen, înainte de a descărca mai multe tone de oțel din camion, reaminteşte dw.com.      

Familiile îndurerate deplâng pe bună dreptate faptul că au fost abandonate de cancelarul federal Angela Merkel. Ea a participat, imediat după atac, la slujba religioasă din Breitscheidplatz în memoria celor ucişi şi s-a întâlnit cu rudele acestora la un an după atentat, luni. Dar între cele două gesturi au trecut 12 luni în care Merkel nu a fost alături de familiile victimelor, scrie dw.com.

Într-o scrisoare adresată Angelei Merkel, victimele au denunțat „lipsa acțiunilor antiteroriste din Germania, cât și modul în care autoritățile au tratat victimele și familiile lor.”

„Am băgat de seamă că nu ne-ați transmis condoleanțe nici personal, nici în scris. Opinia noastră este că nu v-ați ridicat la înățimea funcției”, au mai scris semnatarii, care au acuzat Guvernul german că au ignorat cazul lui Anis Amri, deși fusese calificat de forțele de securitate drept prezentând o amenințare ridicată.

Timp de mai mulţi ani, populaţia germană a fost avertizată că un atac terorist este posibil oriunde în ţară. Când acesta s-a întâmplat, Germania nu a fost pregătită.

Rudele victimelor nu au avut cui să i se adreseze - reprezentantul guvernamental pentru victime şi-a început activitatea la mai multe luni după atac. 

Sigur, banii nu pot înlocui niciodată o persoană dragă. Dar dacă o familie îşi pierde sursa principală de venit sau o victimă a atentatului este nevoită să-şi renoveze apartamentul pentru a se descurca într-un scaun cu rotile, iar în ambele cazuri cei afectaţi trebuie să se roage de mai mult de zece instituţii diferite pentru a obţine ajutorul care li se cuvine, situaţia nu e demnă de o ţară bogată ca Germania, scrie dw.com.

„Doamna Merkel a primit refugiații cu brațele deschise, dar pe noi ne-a ținut la distanță. Am fost ignorați complet”, a spus Hans-Georg, tatăl uneia dintre victime.

Mulți dintre răniți s-au plâns că, în afara de hățișul birocratic, ei au primit foarte puțin ajutor financiar, fiind nevoiți să plătească o parte din cheltuielile de îngrijire. Unii au fost nevoiți, chiar, să facă împrumuturi la bancă, pentru a plăti chiriile sau ipotecile celor care au murit sau au fost răniți atât de grav încât nu mai pot lucra.

Totodată, ei s-au declarat îndurerați că Guvernul german nu le-a adresat nicio scrisoare de condoleanțe, ci au primit o factură de 51 de euro, din partea institutului de medicină legală, care să precizeze cauza morții.

În urma atacului din 19 decembrie 2016, comis solicitantul de azil tunisian, au murit 12 persoane și aproape 100 au fost rănite. A fost primul atac major comis de un adept al grupării Stat Islamic în Germania. Anis Amri a intrat cu camionul în mulțimea care se afla la târgul de Crăciun din Berlin. Ulterior, acesta a fost împușcat de poliția italiană, la Milano.

Marți, la comemorarea unui an de la tragedie, la comemorare au participat oficialități și supraviețuitori, care au inaugurat un memorial dedicat victimelor.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră