Alegeri în Franța: Zelensky o invită pe Le Pen să „înțeleagă că a greșit” și spune că nu vrea sa piardă „relațiile sale bune” cu Macron

20 Apr 2022
Alegeri în Franța: Zelensky o invită pe Le Pen să „înțeleagă că a greșit” și spune că nu vrea sa piardă „relațiile sale bune” cu Macron

În interviul exclusiv pe care l-a acordat jurnaliștilor de la postul francez BFMTV, președintele ucrainean a menționat alegerile prezidențiale din Franța.

Opozantul rus  Alexei Navalny, a cerut și el miercuri ca francezii să-l voteze pe Emmanuel Macron

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a invitat-o ​​joi pe Marine Le Pen, candidată la președinția Franței acuzată de apropiere de Rusia, să recunoască că „a făcut o greșeală” și spune că dorește să nu „își piardă” relațiile cu președintele francez Emmanuel Macron.

„Dacă doamna candidată înțelege că a greșit, (..) relația noastră s-ar putea schimba”, a spus președintele ucrainean în interviul la distanță de la Kiev. Dar, a adăugat șeful statului ucrainean, „nu sunt convins că am dreptul, astăzi, să influențez ceea ce se întâmplă în țara dumneavoastră”.

Marine Le Pen și Emmanuel Macron, candidați pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța de duminică, se vor înfrunta miercuri seară în timpul unei dezbateri televizate.

„Vreau să spun că, desigur, am relații cu Emmanuel Macron și nu aș vrea să le pierd”, a spus din nou Zelenski. Marine Le Pen a fost interzisă din Ucraina în ianuarie 2017, după ce a apărat anexarea Crimeei - o regiune a Ucrainei - de către Rusia în 2014, considerată ilegală de comunitatea internațională.

Candidata partidului Rassemblement National a condamnat invadarea Ucrainei de către Moscova, dar ea a pledat din nou miercurea trecută pentru o „apropiere strategică între NATO și Rusia” odată ce războiul se va termina.

Opozantul rus  Alexei Navalny, a cerut miercuri ca francezii să-l voteze pe Emmanuel Macron

Opozantul rus, încarcerat, Alexei Navalny, a cerut miercuri ca francezii să voteze Emmanuel Macron în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța, acuzând partidul rivalei sale Marine Le Pen de compromis cu Vladimir Putin.

Alexeï Navalny s-a declarat „șocat” într-o serie de tweet-uri de împrumutul de 9 milioane de euro contractat în 2014 de fostul partid Frontul Național (acum Rassemblement National) de la o bancă rusă. „Este mită. Și este o vânzare de influență politică către Putin”, a denunțat adversarul, închis în Rusia din ianuarie 2021.
„Îmi dau seama de ironia situației: un deținut politic rus se adresează alegătorilor Franței. Dar din punct de vedere tehnic, sunt în închisoare conform unei societăți franceze”, a scris el pe Twitter.

Alte stiri din Externe

Ultima oră