Zelensky cere lumii să se „pregătească” pentru un posibil atac nuclear rusesc

17 Apr 2022
Zelensky cere lumii să se „pregătească” pentru un posibil atac nuclear rusesc

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă lumii să se „pregătească” pentru posibila utilizare de către Rusia a armelor sale nucleare în timpul unui interviu acordat mai multor mass-media ucrainene, scrie Le Figaro.

„Nu ar trebui să așteptăm momentul în care Rusia decide să-și folosească armele nucleare. Trebuie să ne pregătim pentru asta”, a spus el în interviul difuzat de șase site-uri de știri ucrainene, precum și de președinția ucraineană pe Telegram.

Avem nevoie de „medicamente (împotriva radiațiilor), adăposturi antiaeriene”, a spus el. „Trebuie să vorbim cu ei, să semnăm tratate, să reprimăm din punct de vedere economic. (Rușii) pot folosi orice armă, sunt convins de asta.”

Vineri, Volodimir Zelenski a decis deja că „întreaga lume” ar trebui să fie „îngrijorată” de riscul ca președintele rus Vladimir Putin, încolțit de eșecurile sale militare din Ucraina, să recurgă la o armă nucleară tactică. „Nu doar eu, cred că întreaga lume, toate țările ar trebui să fie îngrijorate”, a spus el pentru CNN.

Afirmația lui Zelensky a urmat declarațiile în acest sens ale șefului serviciilor de informații externe americane, William Burns, care estimase cu o zi înainte că o astfel de amenințare nu trebuie „luată cu ușurință”.

„Nu am văzut cu adevărat niciun semn concret, cum ar fi desfășurarea sau măsurile militare care ar putea agrava îngrijorările noastre”, a calificat totuși șeful CIA.

După începerea invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie, Kremlinul a menționat pe scurt că își punea forțele nucleare în alertă.

Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina doar în cazul unei „amenințări existențiale” împotriva Rusiei, a declarat apoi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la CNN, fără alte detalii.

Potrivit Buletinului Oamenilor de Știință Atomiști, Rusia este echipată cu „1588 de focoase nucleare rusești desfășurate”, inclusiv 812 pe rachete terestre, 576 pe submarine și 200 pe bombardiere.

Alte stiri din Externe

Ultima oră